Se pune apa cu sare la fiert, aproximativ 1,5 litri. Cand apa clocoteste se pun pastele si se lasa sa fiarba 3 minute.
Dovlecelul se spala, se pastreaza coaja si se usuca cu prosop curat de bucatarie. Se taie pe jumatate pe lungime, apoi pe sferturi si se taie mijlocul, partea cu seminte. Se taie sferturile de dovlecel in jumatati, apoi se taie in cuburi. Se prajesc la foc iute in putin ulei de masline pana se rumenesc usor. Prazul se taie pe lungime, se spala bine printer foite de eventualele impuritati, se toaca marunt. Se adauga prazul taiat la dovlecelul prajit. Se pudreaza cu sare, se continua prajirea pana prazul se inmoaie. Se stinge cu vin alb, se lasa sa fiarba 4-5 minute, pana alcoolul se evapora si sosul capata consistenta. Se adauga smantana pentru gatit, piper proaspat rasnit si se amesteca. Se scot pastele din apa cu un cleste si se pun direct in tigaie. Se amesteca usor, iar daca mai este nevoie se mai adauga putina apa in care au fiert pastele. Se pune in farfurie o portie buna de paste fierbinti, se rade deasupra svaiter sau parmeza, se aseaza cateva felii de rosii uscate si se servesc pastele imediat. Sa va fie de folos!!
1
cand se pune la prajit dovlecelul se pudreaza cu sare, aceasta are rolul de a absorbii umezeala din legume…