În zilele de post fac uneori supe-cremă (de cartofi numai, sau de legume) și întotdeauna pregătesc la cuptor, crutoane crocante și frumos rumenite.
Supa-cremă este mai bună, mai onctuoasă, dacă i se adaugă 3-4 linguri de smântână, dar atunci nu ar mai fi nici de post, nici de regim.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 3 litri de supă-cremă.
Se curăță, se spală și se pun legumele la fiert într-o oală mare, semiacoperită cu un capac.
Ceapa se curăță, se taie și se înmoaie puțin în ulei (nu se prăjește tare).
Se curăță, se spală, se zvântă și se taie frunzele de pătrunjel.
Feliile de pâine se taie cubulețe mici și se pun la cuptor, la foc mic. Din când în când se întorc crutoanele în tava din cuptor, pentru a se rumeni frumos, pe toate părțile.
Când legumele au fiert bine, se strecoară apa și se lasă deoparte (nu se aruncă). Se pasează legumele și se mixează, pînă se face o pastă densă, subțiată cu apa în care au fiert legumele. La mare rigoare, legumele pot fi pasate și printr-o sită deasă, dar asta cere mult timp...
Se pune supa-cremă la fiert, într-o oală mare și se adaugă usturoiul tăiat feliuțe subțiri și ceapa, cu tot cu uleiul în care s-a prăjit. După câteva clocote, se condimentează cu sare și piper, se completează cu apă și se mai dă un ultim clocot. Se acoperă oala cu un capac și se lasă un sfert de oră să se "odihnească", înainte de a se servi, cu crutoane. Pătrunjelul tăiat se presară în farfurie.
1
Nu prăjiți ceapa prea tare, ci doar înmuiați-o puțin.
2
Supravegheați crutoanele, să nu se ardă în cuptor.
3
Crutoanele se pot face și prăjite în ulei, dar astfel sunt mai puțin sănătoase (deși sunt mai gustoase).
4
Nu puneți în farfurie decăt 1-2 crutoane cât luați în lingură, pentru că ele absorb repede lichidul și nu mai sunt crocante. În plus, aspectul lor și al supei se deteriorează.