Sarmalele cu orez le pregatesc nu numai in perioada postului. Ne plac, iar gatite in oala de lut sunt delicioase.
Umplutura poate varia, ingredientele sunt economice si la indemana, iar gustul lor egaleaza varianta cu carne.
Pentru Sarmale de post cu orez, o reteta gustoasa si economica ai nevoie de urmatoarele ingrediente: varza murata, orez, ceapa, morcovi, pasta tomate, cimbru.
Cum se prepara Sarmale de post cu orez, o reteta gustoasa si economica
Alegem foile de varza intregi si le taiem nervurile. Restul de varza il taiem fideluta. Daca varza este prea sarata, se poate lasa dinainte la desarat.
Intr-o cratita, punem uleiul la incins, adaugam ceapa taiata marunt. Cand aceasta devine translucida, punem si morcovul ras. Calim putin impreuna, apoi adaugam orezul si o cana cu apa. Lasam sa fiarba pana absoarbe apa, cat sa infloreasca putin. Condimentam cu piper, sare, cimbru, punem si putin marar tocat marunt si lasam sa se racoreasca.
Dupa ce orezul s-a racit, se impaturesc sarmalele.
Ungem o oala de lut (daca este nesmaltuita, tineti-o-n apa cel putin 30 minute) cu ulei, punem un strat de varza tocata, presaram cimbru si boia, apoi punem o parte din sarmale. Urmeaza iar un strat de varza, cimbru, boia, foile de varza, sarmale si ultimul, restul de varza. Turnam apa cat sa le acopere putin, punem capac si dam la cuptor, la foc moale (170 grade). Acesta nu trebuie preincalzit, ci rece, pentru a nu crapa lutul.
Dupa vreo 2-3 ore, timp in care mai verificam din cand in cand, (dureaza, dar gustul va fi pe masura asteptarii), se adauga pasta de tomate diluata cu putina apa si dam iar la cuptor cel putin vreo ora.
Cand sunt aproape gata, se lasa vasul fara capac pentru a se rumeni frumos varza de deasupra.
La fel de gustoase sunt si Sarmalele cu ciuperci si bulgur pe care le poti servi cu Salata de ardei iuti cu ceapa in otet sau poti incerca si varianta de Sarmale de post in foi de vita.