Morcovii mov/violeti nu sunt o simplă noutate pe piață.
Culoarea lor unică reflectă componentele lor fito-chimice benefice pentru sănătate. Studiile au arătat că acești pigmenți albaștri și violet pot îmbunătăți memoria, spori acuitatea vizuală, proteja împotriva atacurilor de inima, acționa ca anti-inflamatoare și chiar susține controlul greutății.
Varza chinezeasca, este una dintre cele mai vechi legume, cultivata in China de mii de ani, este o leguma care astazi se cultiva in toata lumea odata cu raspindirea bucatariei traditionale chinezesti, fiind apreciata pentru abundenta de proprietati atat in domeniul gastronomic cat si in medicina naturista. Unele soiuri seamana cu salata verde altele cu andivele.
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/10/sarmale-cu-varza-chinezeasca-si-morcovi.html
Indepartati foile de varza si curatati-le de cotor - nervura centrala.
Puneti-le 5 minute in apa adusa la fierbere cu un pic de sare.
Scoateti si scurgeti.
Curatam si taiem ceapa marunt. Curatati si radeti morcovii pe razatoare.
Calim ceapa si morcovul in uleiul incins, adaugam orezul si-l calim pana devine translucid.
Adaugam 100 ml de apa si lasam pe foc pana cand apa se evapora.
Amestecam cu verdeata tocata si lasam sa se raceasca.
Intr-un castron mai mare se pune carnea, se adauga orezul racit, bulioanul conentrat de rosii, sare si piper. Se amesteca bine. Verificati daca mai trebuie sare.
Incepem sa facem sarmalele.
Le asezam intr-un vas cu capac pentru cuptor. Presarati deasupra cimbru uscat, adaugati o foaie de dafin.
Acoperiti cu cateva foi ramase.
Diluati sosul de rosii cu 2 pahare de apa fiarta. Varsati deasupra si acoperiti vasul.
Vasul nu trebuie sa fie prea plin, lasati 2-3 cm liberi.
Dati la cuptor la 200°C timp de 1 ora.
Serviti-le calde cu smantana si mamaliga.