Salata de toamna cu bureti

de oanapl in Muraturi, 7 Oct 2017 | 35289 vizualizari

 

Am pregătit această salată după o rețetă de la d-na Vanda Scutaru (http://culoaresiarome.ro/salata-de-toamna-opintici-gogosari-ceapa-morcovi/)

 

INGREDIENTE

  • 3,5 kg opintici (aprox. 2,5 kg curățați)
  • 2 kg gogoșari
  • 1 kg ceapă
  • 1 kg morcovi
  • Pentru baiț:
  • 1 l apă
  • 400 ml oțet
  • 8 linguri zahăr
  • 400 ml ulei
  • 1/2 lingură cu boabe de piper
  • 1 1/2 linguri cu sare grunjoasă pentru murături
  • 3-4 foi dafin
Portii: 17
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salata de toamna cu bureti:

Cureți opinticii de impurități, îi speli în 3-4 ape și îi pui la fiert într-o cratiță cu apă cât să-i cuprindă și o linguriță de sare. Cureți spuma care se ridică deasupra și lași la fiert bureții, la foc mijlociu, până când sunt fierți ( aproximativ 60 de minute i-am lăsat eu). Când sunt fierți, îi strecori și îi treci printr-un jet de apă rece.
Morcovii curățați și spălați îi fierbi în apă cu o linguriță de sare. Nu se fierb total, numai puțin, cât să se înmoaie puțin și să se poată tăia mai ușor.
Gogoșarii îi cureți de cotoare și semințe, îi speli și îi tai pe lungime, fideluță.
Ceapa curățată și spălată o tai julien.
Morcovii fierți și răciți îi tai în rondele. Dacă au diametrul mai mare, îi tai în jumătăți de rondele.
Pentru baiț, pui pe foc o cratiță încăpătoare, în care pui apa, oțetul, uleiul, foile de dafin,  piperul, zahărul și sarea. Când acest amestec dă în clocot adaugi pe rând legumele. Prima dată pui gogoșarii și îi lași să clocotească 3-4 minute. Îi scoți apoi cu o paletă și îi pui într-un castron sau cratiță.
Pui apoi în baiț ceapa. O scoți după 4-5 minute și o răstorni peste gogoșari.
Pui în baiț morcovii pentru 4-5 minute, îi scoți și îi răstorni peste gogoșari și ceapă.
La final pui în baiț opinticii și le tragi un clocot de 3-4 minute. Adaugi și opinticii peste celelalte legume și amesteci. În același timp aduni de prin compoziție frunzele de dafin și boabele de piper.
Pui salata în borcane spălate și uscate în cuptor. Tasezi bine compoziția în borcane iar deasupra torni 1-2 linguri din baiț. Înfiletezi capacele la borcane. Borcanele le pui într-un vas larg și înalt pe fundul căruia ai pus un prosop. Torni apă în vas cât să ajungă până aproape de capace. Sterilizezi borcanele timp de 25-30 de minute din momentul în care apa a început să clocotească. Stingi focul, pui borcanele într-o pătură și le lași învelite până când se răcesc. Mie mi-au iesit 17 borcanele.

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata de toamna cu bureti" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcinte ardelenești cu cartofi și brânză de burduf, grozav de gustoase

de RODIMUR 8

ieri la 12:57

Prajitura rasturnata cu afine si mere - Rapida si spornica

de oanapl 7

pe 25.01 la 20:58

Prajitura cu mere, afine, banana si nuci - Reteta rapida si delicioasa

de oanapl 7

pe 25.01 la 20:07

TOP
utilizatori

Panacris

2236 puncte

Valclaudia

316 puncte

vasimur

247 puncte

Rocsi

238 puncte

RODIMUR

176 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Salata de toamna