Salata de icre este preferata mea. Nu conteaza ce icre sunt,de crap sau stiuca,le ador la fel de mult. De la mine din frigider nu lipseste niciodata borcanul cu icre sarate.
Intotdeauna cand iau peste, caut sa vad daca nu are icre. Daca am acest noroc, le scot frumos avand grija sa nu se sparga saculetii in care sunt. Desfac eu saculetii si, cu lama netaioasa a cutitului le curat bine de vinisoare si le pun intr-un tifon, la scurs 10-12 ore. Dupa ce s-au scurs bine bine le amestec cu sare grunjoasa. Cantitatea de sare difera in functie de cantitatea de icre. Pentru o pastrare indelungata se pune o cantitate de sare egala cu 10% din cantitatea de icre. Astfel preparate icrele se pun in borcan si stau pana la 6 luni.
Dupa o saptamana de la sarare, icrele se pot folosi
Am auzit multe retete de salata cu adaos de gris,paine,cartofi.Am incercat si eu o data si am pus gris in salata de icre,dar am zis ca nu mai fac niciodata asa.E pacat sa stricati gustul icrelor cu asa ceva.
Intr-un vas cu peretii inalti se pun icrele. Se adauga o lingura de ulei si se mixeaza cu mixerul la viteza minima pana incepe sa se lege.Se mai adauga putin ulei si se mixeaza in continuare.Se continua tot asa,punand cate putin ulei si avand grija sa se incorporeze bine in masa de icre.Cand sunt legate bine,se poate mari putin viteza mixerului pana devin batoase.In acest moment se adauga,putin cate putin,apa minerala alternand cu uleiul.Se mixeaza pana ajunge la consistenta dorita.Se adauga zeama de lamaie in functie de cate de acre doriti sa fie.
La final se adauga ceapa tocata marunt. Nu o dati pe razatoare pentru ca va fi prea intens gustul de ceapa.
Sunt delicioase, cu un gust intens de peste si bobitele care pocnesc intre dinti.