”Provocarea GastroArt”
Tot din categoria retetelor preparate de bunica mea, va impartasesc aceasta salata de cartofi cu ceapa rosie, pe care o serveam cu oua fierte si branza sarata.
La vremea aceea maslinele erau considerate delicatese, asa ca nu le-am inclus, cu toate ca azi preparam aceasta salata si cu masline si cu gogosari.
Se pregateste mai intai ceapa rosie care trebuie sa stea cam 30 de minute la macerat.
Se curata ceapa, se clateste si se toaca in fasii.
Se pune intr-un vas cu capac si se amesteca bine cu putina sare, ulei si otet.
Se lasa asa la macerat cam 30 de minute, timp in care se mai amesteca sa se patrunda uniform.
Intre timp, se spala bine cartofii si se pun la fiert necuratati, in apa rece cu un praf de sare.
Se pun si ouale la fiert in apa rece, cu o lingurita de otet si un varf de lingurita cu sare, pentru a nu se sparge, dar si pentru a se curata usor.
Se fierb 8 minute, apoi se transfera in apa rece si li se crapa coaja pe alocuri.
Se lasa sa se raceasca si se curata, apoi se taie in sferturi.
Cand cartofii sunt bine patrunsi, se scurg, se trec prin jet de apa rece si se curata.
Se lasa sa se raceasca bine, apoi se taie in cuburi.
Se amesteca cuburile de cartofi cu ceapa rosie si solutia in care aceasta a stat, iar deasupra se aseaza sferturile de oua fierte si cateva felii de branza telemea sarata.
Se serveste cu mare pofta, fara paine, ca este destul de consistenta.