Rum Baba (de post)

de miremirc in Dulciuri, 10 Dec 2012 | 8423 vizualizari

 

by Laura Laurentiu

 

INGREDIENTE

  • Aluat :
  • 300 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 165 ml apa minerala carbogazoasa
  • 45 ml ulei
  • 1 lg zeama de lamaie
  • 1 lg esenta de vanilie
  • 50 g zahar
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • Sirop :
  • 300 g zahar
  • 500 ml apa
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • rom (dupa gust)
  • Decor :
  • gem de caise
  • ulei si faina pentru uns formele
Portii: -
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rum Baba (de post):

Aluat : cernem faina intr-un castron, adaugam peste ea drojdia amestecata cu zaharul si apa minerala amestecata cu zeama de lamaie si esenta de vanilie. Lasam la crescut timp de 10 minute, apoi incorporam uleiul, praful de sare si coaja rasa de la 1 lamaie. Framantam un aluat care se va lipi putin de maini. Lasam aluatul la crescut pana isi dubleaza volumul (cam 40 minute).

Rasturnam aluatul pe masa de lucru si il impartim in 12 bucati. Aceste bucati de aluat le vom asezam in forme de briose sau forme speciale pentru "rum baba" (pentru cine le are), unse cu putin ulei si tapetata cu faina. Lasam aluatul sa creasca pentru inca 30 minute, apoi dam tava la cuptor pentru 15 minute. Facem testul cu scobitoarea.

Cat timp tava a stat la cuptor, pregatim siropul : caramelizam zaharul, apoi il stingem cu apa. lasam pe foc pana se topeste tot zaharul, iar la final adaugam coaja rasa de la 1/2 lamaie si rom-ul. Acoperim cu un capac si lasam asa pana scoatem prajiturelele coapte.

Dupa ce scoatem prajiturelele din cuptor, asa fierbinti le rasturnam in  sirop. Le intoarcem de mai multe ori pe toate partile, pana absorb bine de tot sirop (cateva minute). Siropul trebuie consumat aproximativ tot . Le scoatem apoi pe forme de briose si le ungem cu gem de caise. Optional putem servi cu frisca vegetala sau nu.Cel mai sigur este sa le serviti doar cu gem de caise.

Rum Baba este un desert de post exceptional, pe placul tuturor , simplu de realizat si foooarte gustoase.

Daca ti-a placut reteta noastra "Rum Baba (de post)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort cu crema de fistic

pe 18.04 la 22:32

Pasta de fistic

pe 18.04 la 22:01

Ficăței cu smântână și mozzarella - Savoare și gust într-un preparat excelent

pe 17.04 la 16:22

Aripioare crocante ca la fast food - Rețeta simplă și irezistibil de gustoasă

pe 17.04 la 15:50

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1104 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

Rocsi

250 puncte

UrsanMihaela

107 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Guguluf de post cu gem de prune si nuca