Rulada de sarbatoare

de anisoara in Aperitive / Garnituri, 29 Dec 2009 | 41246 vizualizari

 

Acesta rulada se prepara foarte repede si se serveste la masa festiva
Se poate prepara cu o zi inainte, de a fi servita la masa

 

INGREDIENTE

  • PIEPT DE GAINA - 280 gr
  • O CLATITA SAU o OMLETA   
  • CASCAVAL 80 -100gr
  • MIRODENII , SAPRE, PIPER NEGRU, CIMBRU USCAT, MARAR USCAT
  • 2 OUA
  • 2 LINGURI DE FAINA
  • ULEI 60 GR

 

Portii: -
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rulada de sarbatoare:

Se cumpara pieptul de gaina - intreg , care este din 2 jumatai,  sau numai o jumatate de piept de gaina. La prepararea unei rulade de 30-35 de cm se foloseste  o jumatate din pieptul de gaina. De-alungul pieptului  se face taietura cu cutitul ascutit , si se desface, ca pe o carte - odata, daca  vedeti, ca e posibil, mai desfaceti atent carnea. E foarte bine , cind mergeti la cumparaturi , sa va desfaca un piept macelarul, nu sa vi-l taie in filete , dar sa-l desfaca ca pe o carte.

1. Puneti carnea intre 2 pelicule de bucatarie si o  bateti cu mare atentie , pentru ca sa obtineti ,o marime mai mare. Scoateti o pelicula de asupra.

2. Presarati marar si cimbru uscat  pe toata suprafata pieptului.Observati , in taietura pe foto se observa o linie verde , ea da gust special la rulada, si totodata o infrumuseteaza la taietura ruladei. Dupa aceia presarati putin , nu abundent cascaval ras prin razatoare. ( Nu toata cantitateade cascaval) Cascavalul lipeste toate ingredientele intre ele, si rulada nu se desface.

3. Aranjati cu atentie o clatita sau omleta ( vezi mai jos), dar nu o aranjati neteda pe carne, ci putin strinsa ,botita ,  ca in taietura sa dea un efect mai frumos.   

4.Presarati tot cascavalul pe suprafata  omletei. Lasati o margine de vre-o 3 cm nepresarata .Adaugati o felie sau doua de sunca , taiata finit.

5. Taiati un ardei rosu crud dealungul de marime de 1 cm latimea, nu mai mare, ca nu veti putea inrila bine carnea. daca aveti ardei marinati , puteti taia ardeiul marinat mai lat- cam 2 cm.

6. Cu ajutorul peliculei si cu miinele amindoua , incepeti sa stringeti - inrolati rulada cu mare atentie pina la capat. Pelicula ramine pe masa .

7 .Turnati faina pe pelicula pe toata lungimea ruladei, si incepeti sa dati minutios rulada prin faina , rostogolind-o numi intr-o directie.  Dupa ce s-a prins bine faina de rulada, o lasti vre-o 10 minute, pt ca faina sa intre in carne . Faina se umezeste. Si dati incaodata rulada prin faina , apoi prin ouale batutecu sare  bine intr-un vas, invirtind rulada numai intr-o directie , ca sa se inveleasca bine oul pe rulada. 

8. Prajiti rulada intr-o tigaie cu ulei, bine incinsa. Un moment- cind puneti rulada la prajit, parteea de jos cse prajeste repede- nu o lasati mai mult de 30-40 secunde sa se prajeasca, intoarceti mereu rulada pe toate partile , ca sa se prajeasca oul cu faina si sa prinda rulada- sa nu se desfaca. Aceasta procedura dureaza vre-o 2 minute, dupa aceia , dati focul incet , si incepeti sa prajiti bine pe o parte, rulada , peurma pe alta parte , pina ce veti observa la un moment dat ca a iesit  cascavalul torit. atunci rulada este gata- dureaza iinca vre-6-8 minute. Depinde de marimea , care o aveti a ruladei.

9. O scoatei cu atentie din tigaie si o puneti la racit sub un pres pe vre-o 2 ore.

10. Dupa aceia o raciti bine in frigider, invelita intr-un servetel de bumbac.

Prepararea omletei.

Se pune tigaia cu ulei la incalzit .Intr-un vas se bate un ou cu putina sare si cu un virf de lingurita de faina,. Se toarna toata compozitia in tigaie , si se prajeste omleta pe o parte si alta timp de vre-o 2-3 minute. O racim , si o folosim la prepararea ruladei. 

Atentie- daca vii teama,  , ca nu o sa va reuseasca sa prajiti rulada, va propun alta metoda. Dupa ce ati impaturit bine rulada , ungeti bine  un tifon cu ulei si inveliti in tifon cu mare atentie rulada preparata fara a fi data prin faina.. Inveliti foarte-foarte bine rulada cu tifon si stringeti-o bine , bine, doarece, la fer, se poate dezveli putin si sa iasa cascavalul. O puneti intr-o cratita mai lata, tiurnati apa , atit cit va acoperi rulada, adugati putina sare, frunza de dafin, piper negru boabe, si ferbeti-o  . Din momentul inceputului ferberii- 10 minute- nu mmaim mult la un foc mijlociu. Dupa aceia procedati cum v-am descris, mai sus. Rulada o dezvelite de tifon  in momentul cind trebuie sa o taiati la masa.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Rulada de sarbatoare" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (6)

susu 1

30.12.2009, 01:07

Arata foarte bine. Felicitari

luminita20_2006 1

01.01.2010, 17:51

f bun...da cata rabdare sa scrii atata

anisoara 1

01.01.2010, 18:53

Multumesc si la Multi ani tuturor !
O receta, daca vrei sa o descrii, trebuie sa o explici cu toate secretele ei, pt ca peurma ,sa nu apara intrebari sau nemultamiri . Sunt de acord , ca suntem foarte multe femei, care gatim f. bine si f. gustos , si ne este deajuns sa vedem fotografia si ingredientele , fara sa mai citim receta . Si deja stim , cum sa o preparam , dar ce facem cu gospodinele tinere , care vor sa cunoasca pas cu pas alfabetul bucatarie gustoase?

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Rulada cu cascaval si carnati afumati de porc la cuptor