Rulada cu sos caramel si mascarpone

de katty in Dulciuri, 13 Feb 2016 | 2610 vizualizari

 

Vad ca a trecut febra caramelului pe Bucataras , asa ca vin eu sa va reamintesc cu o prajitura delicioasa cu caramel.

 

INGREDIENTE

Blat:

  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura cacao
  • 2 linguri faina

Sos caramel:

  • 250 gr zahar
  • 200 ml smantana de frisca
  • 70 gr unt
  • un praf mic de sare

Crema:

  • 250 gr mascarpone
  • 2 galbenusuri
  • 3 linguri zahar pudra
  • 100 ml smantana de frisca
  • 1 linguritacafea instant

Decor:

  • 1 lingurita cafea instant
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rulada cu sos caramel si mascarpone:

Incepem cu prepararea sosului caramel, caci va avea nevoie de ceva timp pentru racire. Intr-o craticioara cu fund gros punem zaharul. Asezam craticioara la foc mic pana zaharul se caramelizeaza, avand  grija sa nu se inchida prea tare la culoare.Zaharul va incepe sa se caramelizeze de la marginea vasului, asa ca agitati din cand in cand vasul, fara a amesteca cu lingura pentru a obtine un caramel uniform.Cand zaharul s-a caramelizat,dam craticioara de pe foc si adaugam untul taiat cubulete, amestecand. Turnam si smantana.Avem grija sa nu ardem caci in acest moment caramelul isi va mari volumul si va forfoti. Amestecam usor  si aducem din nou vasul pe foc.Din acest moment lasam caramelul la foc in functie de cat de gros vrem a fie sosul, tinand cont ca acesta se mai intareste dupa ce se raceste(eu l-am tinut aproximativ 3-4 minute la foc mic). Dam craticioara jos si lasam sa se raceasca.
Pentru blat mixam albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, adaugam zaharul si mixam pana capata consistenta unei smantani groase. Adaugam galbenusurile, omogenizam, apoi cernem faina amestecata cu cacaua.Amestecam usor cu o spatula , apoi turnam compozitia intr-o tava pe hartie de copt. Punem tava la cuptorul preincalzit pentru aprox 10 minute, pana foaia este coapta. Scoatem  blatul si il rasturnam pe o alta foaie de copt pe care am presarat putin zahar pudra. Rulam foaia de la o margine usor, dezlipind in acelasi timp foaia veche. Lasam foaia rulata pana se raceste. Dupa ce foaia s-a racit, o ungem cu aproximativ 1/2 din sosul caramel racit si o rulam la loc. O acoperim cu crema. Pentru crema mixam intr-un castron smantana de frisca pana se intareste. Separat amestecam mascarponele cu zaharul, galbenusurile si cafeaua instant dizolvata in 1/2 lingurita apa calda. Amestecam crema mascarpone cu frisca. Peste rulada presaram putina cafea instant. Dam rulada la frigider pentru cel putin 1 ora.
Servim rulada taiata de felii cu sosul ramas, pe care il incalzim usor inainte de servire.

Daca ti-a placut reteta noastra "Rulada cu sos caramel si mascarpone" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Budinca de paine cu mere si sos de vanilie