De multa vreme ma inghiontesc singura si-mi fac curaj ca sa incerc sa fac un risotto. Am avut impresia ca e ceva greu, cand de fapt e vorba de o mancare pe care trebuie s-o faci cu multa dragoste. Trebuie sa stai langa el din momentul cand incepi si pana ce e gata, adica in jur de o jumatate de ora
Mai intai pune intr-o ceasca cam 5 linguri de apa calduta peste sofran. Amesteca si lasa sa se dizolve.
Incalzeste supa.
Intr-o tigaie incapatoare topeste untul. Da focul mic, adauga ceapa si maduva si lasa sa se inmoaie cam 5-7 minute. Da focul la mediu si adauga orezul. Prajeste-l amestecand continuu cateva minute. Potriveste in asa fel taria focului incat orezul sa nu se rumeneasca, ci doar sa devina translucid. Adauga vinul si coace la foc mic- mediu, pana s-a absorbit tot, amestecand continuu.
Adauga cate un polonic de supa. Amesteca in orez pana ce tot lichidul s-a absorbit. Continua acest procedeu pana ce orezul este moale, dar cumva al dente. Mie mi-a trebuit toata supa, dar e posibil ca alte tipuri de orez sa necesite mai putina sau mai multa. Oricum, in final bobul de orez trebuie sa ramana intreg, dar moale. Si totul trebuie sa fie intr-un sos cremos. Nu trebuie sa fie un orez uscat.
In final adauga sofranul si amesteca sa se absoarba apa. Potriveste de sare si piper. Adauga parmezanul, amesteca si serveste cald ca garnitura la alte mancaruri sau ca antreu.
1
risotto nu mai e la fel de bun cand se raceste. De aceea e bine sa pregatesti numai atat cat se mananca la acea masa.
2
poti folosi si alte arome, dupa cum preferi