Risotto alla marinara

de Sylvia in Fructe de mare, 5 Mai 2010 | 8110 vizualizari

 

Este una din retetele mele preferate, avem de-a face cu finul si cremosul risotto si cu fructe de mare ….rezultatul nu poate fi decat delicios si rafinat.

 

INGREDIENTE

  • Pentru risotto :250 grame orez pentru risotto ( arborio am pus eu ),
  • 2 linguri  ulei de masline extravirgin ( Puget am folosit este un ulei de masline obtinut din amestec de masline verzi si negre , extraordinar la gust ) ,
  •  2 catei de usturoi,
  • 3 cepe mici echalote,
  • 200 grame de fructe de mare ( am folosit   fructe de mare proaspete : creveti nedecorticati, inele de calamar si 3 sortimente de scoici ( midii, palourde si amande ),
  • o conserva de rosii decojite,
  • un pahar de vin alb sec   ,
  • o legatura de patrunjel verde, 
  • o nuca de unt,
  • sare,
  • piper proaspat macinat
  • Pentru stock : fructele de mare pentru risotto ,
  •  o tija de telina,
  • cateva tije de patrunjel,
  • cateva rondele de morcov,
  •  o bucata de pastranac,
  • 2 rosii decojite,
  • o ceapa mica, 
  • putina sare,
  • putin piper proaspat macinat,
  • saculetul cu lingura de condimente pentru supe de peste.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Risotto alla marinara:

  Preparare : am inceput prin a  prepara stockul, am cladit intr-un vas mai inalt fructele de mare, am adaugat legumele si verdeata , putina sare si un litru pe apa rece. L-am lasat sa fiarba minute 20 de minute de cand a inceput sa clocoteasca , spumandu-l cu grija atunci cand a fost cazul. Midii am avut cumparate in cantitate mai mare si nu le-am folosit la rissoto pe cele fierte in stock pentru ca ar fi fost prea fierte ( ele sunt gata in 5 minute ) asa ca pentru risotto le-am fiert separat doar 5 minute . Sincer am preferat sa il fac doar cu fructe de mare fara peste ca sa pastreze aroma pura a fructelor de mare.

   Dupa ce am avut stockul preparat l-am filtrat si am ales fructele de mare si am pornit in aventura prepararii de risotto. Am pastrat stockul la cald intr-un vas pe aragaz.

  Separat in alt vas am pus uleiul de masline la  incins,am adaugat apoi ceapa si tija de telina taiate cubulete si le-am lasat sa se patrunda putin la foc mic, amestecand cu grija. Am adaugat apoi orezul si l-am lasat sa se imbrace putin in stratul de ulei incins pana a devenit translucid.

 A venit momentul ca vinul alb sa isi aduca contributia, l-am turnat peste orez si l-am lassat sa clocoteasca pana ce a fost absorbit de orez. Totul se intampla la foc mediu spre mic, se amesteca cu grija si sa acorda atentia necesara capriciosului risotto   .   Dupa aceea se adauga pe rand cate un polonic de stock si se amesteca incet  asteptand ca orezul sa fiarba si sa se incorporeze lichidul. Operatiunea se repeta cu rabdare timp de aproximativ 15 minute.

 Dupa aceea degustam orezul si daca este aproape facut, putin uscat in mijoc doar este momenul sa adaugam fructele de mare, rosiile decojite maruntite, usturoiul zdrobit si patrunjelul verde maruntit.

  Amestecam cu grija si mai adaugam putin stock daca trebuie si mai lasam pret de 2-3 minute sa se patrunda aromele , stockul este bine sa fie adaugat spre sfarsit in cantitati mici ca sa u avem un risotto prea apos la final, dregem la final cu sare si piper.  Dupa ce decidem ca operatiunea este incheiata si mirosul  lui ne invaluie in modul cel mai placut, inchidem focul si adaugam untul.  Parmezan nu am adaugat,  am considerat ca untul este suficient pentru aceasta combinatie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Risotto alla marinara" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

Sylvia 1

10.05.2010, 20:54

Vero in Ro am vazut la Auchan si al Cora amestec congelat f bun ca am folosit

lia maria 1

12.05.2010, 13:24

5furculite

Roxana 1

26.05.2010, 19:08

imi scapase reteteta. nam facut risotto niciodata. acum trebuie sa incerc5 furci mari si late

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Inele de calamar cu creveti, peste si orez