Mama făcea des lucicoș, folosind mai ales slăninuță de porc, de pe burtă, care are și rânduri de cărniță. Tăia slăninuța bucățele nu prea mari și o prăjea puțin, pentru a îndepărta grăsimea în exces. Încerc să-mi amintesc cât mai fidel rețeta, numai că voi folosi costiță afumată și piept de porc proaspăt, în loc de slănină. Carnea folosită la lucicos trebuie să fie ceva mai grasă și neapărat varza dulce, nu acră!
Pentru Reteta de lucicos ca la Satmar sunt necesare urmatoarele ingrediente: varza, morcovi, patrunjel, pasta tomate, ceapa, costita de porc, boia, smantana.
Iata cum se prepara Reteta de lucicos ca la Satmar
Spălăm carnea și o porționăm în bucăți, nu prea mari. Spălăm și legumele: roșia, ceapa, rădăcinoasele și varza. Ceapa o tăiem cubulețe, la fel și roșia, rădăcinoasele rondele, iar varza bucăți ceva mai mari (nu fideluțe!)
Pasul 1. Punem puțin ulei într-o tigaie, îl încingem și rumenim foarte puțin ceapa și rădăcinoasele. Prăjim puțin și carnea, ca să îndepărtăm grăsimea în exces, din ea!
Observație: Dacă vrem să fie mai dietetic, atunci puten trece direct la Pasul 2. Eu am rumenit puțin doar carnea și am scos-o din grăsimea lăsată! Dacă vă place mai gras, atunci puteți folosi și grăsimea!
Pasul 2. Într-o oală mare, de minim 5l, punem carnea afumată și cea crudă, în 3-4 l de apă și lăsăm să fiarbă cam o oră, îndepărtând spuma de deasupra (carnea crudă, totdeauna formează spună, când fierbe!). Dacă am prăjit puțin carnea, atunci nu va mai face spumă când fierbe!
Observație: Dacă carnea este prea afumată și nu suportați asta, atunci puteți s-o fierbeți separat și să aruncați prima apă!
Pasul 3. Adăugăm apoi roșia, ceapa, rădăcinoasele și crenguța de cimbru. Lăsăm să fiarbă cam 15 minute și abia când sunt aproape fierte, adăugăm varza. La nevoie mai adăugăm apă, de preferință fierbinte!
Observație: Putem să îndepărtăm crenguța de cimbru, în price moment dorim, dacă nu vrem să aibă un gust prea puternic, de la cimbru! Sau nu puneți deloc, dacă nu vă place!
Pasul 4. Când legumele și carnea sunt fierte, adăugăm făina amestecată cu pasta de roșii și smântâna și mai lăsăm câteva clocote, după care oprim focul. Zeama se va îngroșa puțin, de la făină. Acuma punem și mărarul/pătrunjelul verde, tocat mărunt și ardeiul iute, tăiat rondele. Condimentăm cu sare, piper și boia, după gust, punem capacul și lăsăm să se asezoneze gusturile!
Puteți să mai puneți smântână, la servit, dacă doriți!
Poftă bună!
Vezi si reteta de Ciorba ardeleneasca.
1
Pentru a reusi aceasta Reteta de lucicos ca la Satmar, este bine sa tineti cont de urmatoarele:
2
Acest fel de mâncare, se face doar cu varză dulce!
3
Puteți folosi orice fel de carne de porc, numai să fie ceva mai grasă: costiță, piept, chiar și slănină. Cantitatea este orientativă!
4
Orice afumătură de porc este bună: kaizer, ciolan, costiță... Cantitatea este orientativă!
5
Dacă doriți ca ciorba să fie mai dietetică, atunci nu mai căliți legumele și carnea!
6
La sfârșit puteți orna ciorba cu mărar/pătrunjel verde tocat mărunt și/sau ardei iute tăiat rondele!
7
Serviți cu pâine prăjită și mai puneți smântână, dacă vă place!