Rapsodie de toamna

de Panacris in Prajituri, 20 Oct 2012 | 5323 vizualizari

 

Si iaca a sosit reteta cu nr. 400. Am vrut ceva special, dar cum noi nu suntem fani prajituri cu crema, dintr-un simplu aluat de cozonac am conceput o minunatie de prajitura. Sper sa va incante privirea, gustul va asigur ca e demential!

 

INGREDIENTE

  • faina alba de grau 700 g,
  • drojdie uscata,
  • zahar tos 4 linguri,
  • unt 100 g,
  • galbenusuri 5 bucati
  • lapte 300 ml,
  • sare iodata
  • coaja de lamaie,
  • esenta rom
  • zahar vanilat
  • Pentru umplutura:
  • dulceata de gutui 400 g,
  • nuca de cocos 100 g,
  • seminte de mac macinate 300 g,
  • albus de ou 5 bucati,
  • pasta de macese 3 linguri,
  • zahar pudra 4 linguri,
  • prune deshidratate fara samburi 200 g,
  • ou ptr uns,
  • zahar vanilinat 2 plicuri.
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rapsodie de toamna:

Maricica a somat si asa ca am pus-o la treaba. Se pun ingredientele, in cuva masinii de framantat, in urmatoarea ordine, laptele caldut, faina cernuta, sarea, zaharul, zaharul vanilat, drojidia uscata, coaja de lamaie, esenta de rom 1/2 de fiola si untul topit. Masina se programeaza ptr. programul de framantat si dospit, cel de 1 ora si jumatate. Se supravegheza pana cand a devenit un aluat elastic si omogen. Se ajuta eventual cu un pic de faina daca e prea lipicios, sau ulei daca e prea tare, apoi nu se mai deschide capacul pana la terminarea programului.

Apoi am impartit aluatul in 3 portii egale.

Intre timp am macinat macul, (de curand am achizitionat o masina de macinat seminte!), l-am amestecat cu pasta de macese (vezi reteta aici: http://www.bucataras.ro/retete/pastagem-de-macese-sau-hetschenpetsch-36776.html.), zaharul pudra si albusurile de ou.

Intre timp se intind foile, in functie de tava care o veti folosi. Se aseaza prima foaie se unge cu dulceata de gutui, se presara nuca de cocos, se aseaza a doua foaie, se unge din nou cu dulceata de gutui, apoi se pune amestecul de mac si prunele. Se acopera cu a treia foaie, care se unge cu ou si se presara zahar vanilinat.

Tortul obtinut, se pune la copt in cuptorul preincins cca. 40 de minute la foc mediu, cca. 200 grade. Dupa ce trece testul scobitorii, se scoate din cuptor si se presara cu zahăr pudră. Spor la treaba!

TIPS-URI

1

dulceata de gutui se poate inlocui cu dulceata de caise

2

recomand nuca normala, in loc de nuca de cocos (in momentul acesta nu am avut la dispozitie!)

Daca ti-a placut reteta noastra "Rapsodie de toamna" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

ieri la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu prune, scortisoara si migdale macinate