Prajitura ,,Viviana,,

de madi_marin in Prajituri, 31 Mai 2010 | 7576 vizualizari

 

Am denumit prajiturica dupa fetita mea, Viviana, careia ii place foarte mult ciocolata. Mult mai mult decat mie. Sunt de fapt felii de tort rasturnate si glazurate cu ciocolata...

 

INGREDIENTE

Pentru blat :
  • 4 oua
  • 120 g zahar
  • 60 g faina
  • 60 g amidon
  • esenta de rom
  • 1 cubulet ciocolata menaj
Pentru crema caramel:
  • 250 g zahar
  • 3 oua
  • 300  g unt
  • 150 ml frisca
  • esenta de vanilie
Pentru sirop :
  • 150 g zahar
  • 2 cani cu apa
  • 1 esenta de rom
Pentru ornat :
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 120 ml frisca lichida
  • 50 g unt
  • 150 ml frisca + 4 bucatele de ciocolata
 
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura ,,Viviana,,:

Pentru blat : se bat bine ouale intregi cu zharul pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga esenta de rom, faina si amidonul cernute si ciocolata menaj rasa fin. Se amesteca usor cu o paleta pana se incorporeaza toate ingredientele. Se toarna aluatul in forma detasabila tapetata pe fund cu hartie de copt si unsa si pe margini cu putin unt.Se coace blatul cam 25 de minute, dar pentru siguranta se face testul scobitorii. Cand e gata se da la racit.

Pentru crema: se ard 125 g zahar , apoi se adauga deasupra un amestec de oua batute cu zahar si 200 g unt. Se amesteca pe foc continuu pana se dizolva tot caramelul. Se da la racit apoi se incorporeaza restul de 100 g unt si frisca batuta spuma tare. Se lasa deoparte.

Se prepara siropul din apa, zahar si esenta de rom.

Blatul racit se taie in doua. Prima parte se pune inapoi in forma detasabila, se insiropeaza, apoi se pune crema toata foarte bine racita si iar blat insiropat. Se da la rece pana a doua zi.

Se taie tot  tortul in felii potrivite.

Se prepara glazura : se pun la bain marie ciocolata , frisca lichida si untul si se amesteca pana se obtine o crema omogena si lucioasa. Se lasa putin la racit.

Feliile de tort se dau prin glazura , apoi se pun pe un gratar sa se scurga surplusul de ciocolata. Se pun rasturnate. Se orneaza cand s-a intarit bine glazura cu frisca batuta si ciocolata rasa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura ,,Viviana,," nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (32)

mena29 1

08.06.2010, 21:15

Ce bunatate ai facut aici si eu o vad doar azi,sa-ti traiasca papusica

madi_marin 1

09.06.2010, 08:40

Mena....multumesc frumos...

Rahela Velicu 1

14.06.2021, 15:57

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert eclere cu crema de fructe de padure