Imi ramasese in minte reteta Ramonei..cu nuca caramelizata, dar nu-mi pareau mie tocmai OK ingredientele prezentate si modul de preparare(ulterior am vazut ca am avut dreptate din comentariile postate) asa ca am improvizat pe loc alta reteta..iata ce a iesit:
Nuca caramelizata:
-punem pe foc mic zaharul sa se caramelizeze fara a amesteca in el ci doar agitand putin cratita
-dupa ce s-a caramelizat adaugam nuca usor maruntita
-amestecam bine nucile in zaharul caramel,turnam pe un fund umed sau pe hartie de copt(exclus staniolul) si aplatizam cu lama cutitului umeda,lasam sa se raceasca
Blatul:
-peste albusurile batute spuma tare cu un praf de sare adaugam rand pe rand zaharul ,mixand pana se topeste complet
-adaugam faina in compozitia de bezea iar la final adaugam si nuca rasa ,omogenizam bine compozitia ,turnam in tava cu hartie de copt si dam la cuptor pentru 25-30 min sau pana trece testul scobitorii
-lasam sa se raceasca
Crema
-adaugam in lapte zaharul si faina amestecam bine cu ajutorul unui tel pana nu mai ramane nici un cocolos
punem pe baie de aburi si fierbem pana se incheaga bine compozitia
lasam sa se raceasca
-untul il mixam cu zaharul vanilat pana se inspumeaza ,adaugam putin cate putin din crema cu lapte lasata la racit
-la final adaugam esenta de vanilie
Asamblare:
-taiem blatul pe orizontala in doua
-intindem peste una dintre foi 1/2 din cantitatea de crema,acoperim cu 1/2 din nucile caramelizate si tocate cu cutitul,acoperim cu ce-a de-a doua foaie de blat,intindem pe toata suprafata crema ramasa si presaram nucile caramelizate si tocate ramase
-dam la rece pentru cateva ore,dupa care va putea fi portionata si servita