O prajitura foarte racoroasa care imbina trei arome:acrisor, amarui si dulce.
Pentru blatul cu mere: se folosesc mere dulci acrisoare, se spala se decojesc, li se inlatura mijlocul cu samburii si se dau pe razatoarea mare. Se pune un tuciulet pe foc cu cele 4 linguri de zahar si se lasa putin la caramelizat, dar nu cat sa se topeasca tot zaharul, apoi se adauga merele rase si se mai lasa pe foc pana se coloreaza si iese zeama. Se amesteca din cand in cand. Eu am lasat cam 10 minute. Apoi se ridica de pe foc si se lasa la racit.
Dupa racire se adauga grisul, se obtine un blat putin zemos care se incheaga la cuptor datorita grisului.
Se unge tava cu 1/4 pachet unt, se adauga blatul si se niveleaza. Se da la cuptor, la 180 grade pentru 15 minute, sau pana incepe sa fiarba putin pe margini.
Intre timp se prepara budinca: se amesteca intr-un vas cele doua plicuri de budinca cu faina si cacaoa si galbenusurile si se dilueaza cu putin lapte rece. Restul de lapte se incalzeste si se amesteca cu compozitia de mai sus. Se adauga zaharul si putina sare si se pune vasul la foc mestecand continuu. cand este fiarta(doua-trei clocote) se ridica de pe foc si se incorporeaza untul. Budinca se toarna fierbinte peste blatul de mere si se introduce din nou tava la cuptor pentru inca 10 minute.
Intre timp se face bezeaua. Eu am folosit doar doua linguri de zahar pentru ca nu suntem amatori de prea dulce, dar recomandat este sa se foloseasca intreaga cantitate, altfel bezeaua nu iese tare si se lasa(ca la mine) deci am batut bine albusurile cu un picut de sare si cativa stropi de zeama din lamaie si am adaugat zaharul treptat. Am rasturnat in tava peste prajitura si am dat la cuptor din nou pentru alte 10 minute.
Am scos tava si am lasat sa se raceasca. Se taie rece pentru ca trebuie sa fie bine inchegata.
1
Se poate folosi orice budinca pentru aceasta prajitura.