Fiind miercuri am zis sa fie si mincarea adecvata zilei, asa ca am facut placintele ,si zic: cine cinta minca turta..
Prima data punem faina intr-un castron , facem o adincitura, punem lingura de zahar si sarea (1 lingurita).
Punem si cubul de drojdie si un pahar cu apa calduta si facem o maia pe care o acoperim si lasam sa creasca 10 minute.
Intre timp curatam cartofii , ii spalam bine, ii taiem in patru, punem 1 lingurita de sare, cateii de usturoi ,punem apa fierbinte pe ei( isi pastreaza msi bine proprietatile) si ii punem la fiert.
Apoi ne apucam sa framintam aluatul sa nu fie nici ca cel de piine nici ca cel de langos sa fie suficient de elastic sa-l putem modela cu mina( nu folosim facaletul).
Lasam sa creasca acoperit bine si ferit de curent.Pina aluatul creste ne ocupam de cartofi, ii strecuram, indepartam cei doi catei de usturoi apoi cu telul de piureu ii zdrobim bine si ii lasam sa se raceasca.
Dupa ce aluatul a crescut rupem cite o bucatica de cca 80 gr. ungem cu ulei planseta pe care lucram( eu am o bucata de musama groasa) ne ungem si palmile si intindem un cerculet in mijlocul punrm 2 linguri cartofi apoi adunam narginile catre centru cercului( urmariti imaginea) apoi iarasi ne ungem palmile si intindem cercul cam de marimea tigaii in care le prajim.
Intr-o tigaie de teflon, fonta sau ceramica punem ulei lasam la incins apoi punem placinta la prajit intorcind-o pe ambele parti lasindu-le sa se rumeneasca bine.
Le scoatem pe un platou cu hirtie absorbanta (pentru a absorbi surplusul de ulei).
Repetam operatiunea.
1
Placintele se pot servii cu telemea linga cei csre nu postesc