O placinta cu aluat simplu care este si fraged dar se desface si foite, foite.
Se poate face placinta cu branza, cu dovleac, saleuri, cornulete sau foi de cremsnit.
Intr-un vas se pune jumatate din faina, se face un loc in mijloc, se adauga apa cu otetul, sarea si margarina moale sau inmuiata pe baie de aburi dar sa nu se topeasca de tot.
Se adauga faina putin cate putin si se framanta bine.
Se da la rece de pe o zi pe alta.
Se curata merele, se dau pe razatoarea mare sau la robot si se calesc cu zaharul intr-un vas la foc mic pana se topeste zaharul, se inmoaie merele si nu mai sunt zemoase.
Se da la o parte si se adauga scortisoara.
Se lasa sa se raceasca.
Se scoate aluatul din frigider, se imparte in doua si se intind doua foi.
Se tapeteaza tava cu hartie de copt, se pune prima foaie, se presara pesmetul, se adauga merele, se intinde deasupra ultima foaie si se cresteaza cu cutitul patratele.
Se inteapa din loc in loc cu furculita.
Se da placinta in cuptorul preincalzit la 180 grade si se coace 45-50 minute pana se rumeneste frumos.
O placinta rapida si gustoasa!