Pierogi sunt niste galuste poloneze, cu forma de semiluna, fierte, coapte sau prajite, care au diverse umpluturi din cartofi, carne tocata, branza, varza murata sau fructe. Eu le-am gasit pe YuoTube cu totul intamplator si mi s-au parut usor de facut asa ca le-am incercat:)
Se curata cartofii si se pun la fiert. Intre timp facem aluatul amestecand toate ingredientele si framantand bine. Se imparte aluatul in 2 sau in 4 si se intinde cu sucitorul o foaie de 4 mm grosime. Cu ajutorul unei cani taiem discuri din aluat pe care le punem pe un servet de bucatarie.
Dupa ce au fiert cartofii se scurg si se zdrobesc impreuna cu untul si cu branza. Discurile de aluat le intindem usor cu mana ca pe aluatul de pizza, punem o ligurita cu umplutura in centru, apoi impaturim sub forma de semiluna si lipim marginile apasand cu degetele pe margini de mai multe ori.
Se pun la fiert 3 litri de apa cu 3 lingurite de sare. Cand apa da in clocot se pun galustile la fiert cam 5 minute, dupa care se scot cu o paleta si se lasa sa se scurga. Dupa ce s-au scurs le amestecam cu unt si le servim cu smantana si parmezan.
Pofta buna!