Paste fainoase pregatite in casa

de diaconta in Paste, 23 Oct 2016 | 5299 vizualizari

 

Când vine vorba de paste făinoase, prima opţiune  pentru cei mai mulţi  dintre noi,este aceea de a le cumpăra.
Mama pregătea mereu  tăieţei pentru supă,întindea o pătură foarte subţire cu sucitorul,apoi o tăia fideluţă sau “tăşcuţe”,cum le spunea ea,adică nişte romburi mititele.
Mie mi se părea mult prea greu şi socoteam că nu am îndemânarea necesară pentru a face asta.
Aşa că tare m-am bucurat când o maşină pentru paste a poposit în bucătăria noastra.M-am bucurat cu atât mai mult cu cât această maşină pentru paste a fost un premiu câştigat la un concurs.
Veţi vedea în rândurile ce urmează cât de simplu este să pregătim aluatul pentru paste,apoi,cu ajutorul accesoriilor maşinii pentru paste,putem obţine diferite forme sau dimensiuni,pe gustul fiecăruia.
Pastele pot fi folosite atât proaspete cât şi uscate.
Vă spun eu că nimic nu se compară cu pastele proaspete pregătite în casă.
Sigur  că  de calitatea ingredientelor folosite,depinde reuşita pastelor noastre dar va trebui  şi puţin exerciţiu.
O făină de calitate precum şi ouă proaspete,cât mai galbene,ar fi ideale.
Eu am folosit ouă de la ţară,foarte bune.
Pentru  o culoare galbenă mai intensă se poate folosi şofran sau turmeric.
De asemenea se poate adauga spanac sau pasta de roşii pentru a colora aluatul.
Pentru reţeta de bază vom folosi pentru fiecare 100 grame de făină un ou de marime medie.Putem sa folosim doar un ou iar de la restul doar galbenuşul,eventual adăugând puţină apă sau folosind mai puţină făină.
Cantitatea de ouă folosită va determina cantitatea de făină şi nu invers.
Eu am pregătit  pastele mele din 300 g făină şi 3 ouă.Am adăugat chiar un strop de apă.
De asemenea am folosit un praf de sare pentru fiecare ou.Un praf de sare înseamnă cât iei cu degetele,poate un gram,nu trebuie exagerat.
 
 
 
 

 

INGREDIENTE

  • 300 g faina albă
  • 3 oua
  • Sare
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paste fainoase pregatite in casa:

Am pus faina pe blatul de lucru si i-am dat forma unui vulcan.

Am spart ouale separat într-un castronel,apoi le-am pus în “craterul” format.Am pus si sarea.

Ajutându-ma de o furculita,am  amestecat ouale si am început sa adaug faina câte putin.

Cum am spus,în functie de ouale folosite s-ar putea sa nu avem nevoie de toata faina.

Va trebui sa obtinem un aluat ferm dar elastic.Dupa ce am obtinut gramajoara de aluat,am framântat cu mâna 5-10 minute,împingând  aluatul cu podul palmei.

Nu e nevoie sa mai adaugam faina în aceasta faza,nu vrem sa obtinem un aluat prea tare.

Când aluatul a devenit elastic,ne oprim si îl lasam sa se odihneasca jumatate de ora,acoperit cu o folie.

Astfel va fi mult mai maleabil.

Am pregatit masina pentru paste.

Am  împartit aluatul în  bucati.Am întins putin cu sucitorul apoi l-am trecut prin masina reglând distanta  dintre cilindri pâna obtinem grosimea dorita.

Aluatul se presara cu foarte putina faina pentru a nu se lipi,în timpul procesului de  întindere.Va trebui  însa înlaturata faina în exces.

Foile astfel obtinute se lasa putin la uscat pe un servet curat.Cam 10-15 minute ar trebui sa fie suficiente.Daca le lasati prea mult,acestea se vor sfărâma când le taiem.

De data aceasta eu am vrut tagliatelle,deci le-am taiat sub aceasta forma.Dupa ce le-am taiat,le-am lasat iarasi sa se usuce.

Ideal ar fi pe un support,eu le-am asezat iarasi pe servet.

Vroiam sa le pastrez sub forma de rotocoale,dar cum unele s-au uscat prea mult, nu am mai reusit sa le dau aceasta forma.

Daca doriti sa le folositi imediat,nu le mai puneti la uscat,le puneti sa fiarba 3-4 minute în apa cu putina sare.

Veti vedea ca acestea se fierb foarte bine si nu se lipesc deloc ca si cele din comert.

Eu am pregatit aceste paste cu ciuperci si sos alb.Delicioase au fost.

Sper ca v-am convins ca nu e atât de greu de pregatit paste fainoase în casa.

S-aveţi poftă !!!

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paste fainoase pregatite in casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

diaconta 1

25.10.2016, 20:14

Merisor multumesc

diaconta 1

25.10.2016, 20:15

Daniela
Andrutza
Rocsi
Va multumesc

Catalina L 1

29.10.2016, 22:00

ce bune facute de casa

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Ravioli al forno cu tofu, ciuperci, sos de ciuperci si gratinati cu cascaval – Atlas Chromo Marcato- reteta video