Pasca traditionala cu aluat de cozonac

de Bucataras in Dulciuri, 19 Apr 2016 | 12443 vizualizari

 

Pasca cu aluat de cozonac si clasica umplutura de branza de vaci, stafide si vanilie, este un deliciu garantat!

 

INGREDIENTE

Pentru aluat ai nevoie de:

  • 250 ml lapte caldut
  • o jumatate lingurita de sare
  • 100 g unt topit
  • 1 ou intreg + 2 galbenusuri
  • 550 g faina
  • 120 g zahar brun
  • o lingurita coaja rasa de lamaie
  • o lingurita coaja rasa de portocala
  • o lingurita esenta de rom
  • un cubulet de 25 gr drojdie proaspata

Pentru umplutura:

  • 500 gr branza grasa de vaci
  • 100 gr smantana grasa
  • 150 gr stafide hidratate in 2 linguri de vanilie
  • 4 oua
  • 50 gr zahar brun
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 2 linguri de gris

Pentru uns ai nevoie de:

  • un galbenus de ou amestecat cu 2 linguri de lapte
  • 2 linguri de zahar pentru presarat deasupra
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pasca traditionala cu aluat de cozonac:

Pentru aluatul de cozonac eu voi pune ingredientele la framantat intr-un robot de bucatarie, dar poti framanta si cu mana!

Mai intai dizolva drojdia in laptele caldut, adauga 2 linguri de zahar si 2 linguri de faina si lasa maiaua la dospit 10-15 minute. Pune in vasul robotului untul topit, ouale batute, zaharul, sarea, coaja rasa de lamaie si de portocala si esenta de rom. Amesteca-le putin, apoi pune maiaua si faina si lasa la framantat cam 15 minute, pana aluatul este elastic. Acopera vasul cu un prosop curat si lasa-l sa creasca intr-un loc cald, aproximativ o ora.

Intre timp, pregateste umplutura: mixeaza ouale cu zaharul si amesteca-le apoi cu branza de vaci si smantana. Adauga si restul ingredientelor: stafidele inmuiate in vanilie, coaja si zeama de lamaie si grisul. Omogenizeaza bine compozitia si las-o deoparte.

Presara faina pe masa si rastoarna aluatul. Imparte-l in doua: o treime pentru baza si doua treimi pentru impletiturile de pe margine. Intinde o foaie rotunda pe o hartie de copt si transfera aluatul intr-o tava, apoi rastoarna umplutura. Taie marginile aluatului care depasesc tava. Restul aluatului modeleaza-l in bastonase lungi si impleste-le cate trei, formand astfel decorul. Pune de jur imprejurul tavii prima impletitura, apoi celelalte doua pune-le deasupra in forma de cruce.

Acopera pasca cu un prosop si mai las-o sa se odihneasca 20 de minute, apoi unge marginile cu galbenusul de ou amestecat cu lapte si presara zahar deasupra. Pune tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasa pasca sa se coaca aproximativ 30-35 de minute, pana se rumeneste deasupra si branza este inchegata bine.

Scoate-o din cuptor si lasa-o putin la racit in tava, apoi transfer-o pe un gratar cu tot cu hartia de copt si las-o sa se raceasca. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Pasca traditionala cu aluat de cozonac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

RETETE RECOMANDATE

COMENTARII (20)

Xandrinne 1

28.04.2016, 08:17

CameliaR 1

12.05.2016, 11:37

Ce bine arata!

Steffy 1

09.04.2017, 17:22

Foarte bine arata! Imi spuneti, va rog, dimensiunea tavii? As vrea sa fac 2 bucati mai mici.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui în stil asiatic - Rețeta savuroasă și rapidă

ieri la 11:04

Rulouri pufoase cu unt si scortisoara - Dulci si gustoase

pe 16.01 la 15:52

Tort sarlota de vanilie cu piscoturi si fructe - Desert usor si racoritor

pe 16.01 la 10:49

Salată orientală cu maioneză – Rețeta imbunătățită și delicioasă pentru toate gusturile

pe 16.01 la 08:46

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

RODIMUR

926 puncte

Rocsi

640 puncte

 Merisor

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Bougatsa