Zilele trecute, m-a cuprins dintr-o data o pofta nebuna de paine cu ceapa asa cum am mancat acum cativa ani intr-un concediu. SI...m-am pus pe cautat si am gasit o reteta pe blog-ul kissthecook.ro. Am modificat pe ici pe colo reteta si a iesit o painica...de-am mancat si goala, uitandu-ma la TV. :))
Punem faina intr-un vas incapator si facem o scobitura in mijloc. In mijloc adaugam apa calduta, drojdia,si zaharul. Amestecam usor cu o lingura pana se topeste toata drojdia.
Incepem sa amestecam cu faina de pe margini si framantam pana obtinem un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini.
Ungem alt vas cu putin ulei si punem aluatul obtinut, il acoperim cu un prosop curat si il lasam sa creasca aproximativ 30-45 minute.
Intre timp, tocam ceapa julienne, presam usturoiul si le calim putin in uleiul de masline. Tocam marunt cimbrul si busuiocul proaspat.
Presaram pe masa de lucru putina faina si scoatem aluatul. Incepem sa il framantam pana scoatem tot aerul din el, apoi il impartim in 4 parti egale.
Fiecare bucata de coca o intindem cu ajutorul mainilor, prin presare. Adaugam peste ea cimbrul si busuiocul tocat. Rulam coca astfel incat condimentele sa intre bine in coca, mai framantam putin si apoi dam o forma finala painicii (ovala sau rotunda).
Tapetam o tava cu hartie de copt, asezam toate cele 4 painici, le acoperim cu un prosop si le lasam sa creasca minim 30 minute.
Cu ajutorul unui cutit facem mici crestaturi in painicile crescute, punem pe fiecare cate putin din amestecul de ceapa si usturoi. Presaram din nou cimbru si busuioc si introducem tava la cuptorul preincalzit la 220 grade pentru 30-40 minute, pana se rumenesc frumos, avand grija sa nu ardem ceapa.
1
Sunt delicioase chiar si servite simplu, alaturi de un pahar cu bere sau un pahar cu iaurt.