De mult timp vroiam sa fac aceasta reteta italiana.
Este o paine de forma plata, coapta pe o tava la cuptor.
De origine italiana, aluatul est asemanator celui de pizza.
Poate fi servita cu ulei de masline si asezonata cu condimente diverse, decorata cu ceapa prajita branza rasa, legume etc
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2018/05/paine-focaccia-cu-cimbru-si-masline.html
Curatati cartofii, taiati-i bucati si puneti-i la fiert in apa cu sare.
Cand sunt fierti scurgeti-i, pastrati apa in care au fiert, zdrobiti-i si lasati-i sa se raceasca.
In bolul robotului sau intr-un castron adanc puneti cartofii zdrobiti si raciti.
Adaugati faina, drojdia, cimbrul uscat, sarea si uleiul.
Incepeti sa amestecati si sa framantati adaugand treptat apa racita.
Incorporati 200 g de apa de cartofi (+ sau -) si framantati 10 minute pana obtineti un aluat moale dar nu foarte lipicios.
L-am pus intr-o punga de congelat mare si l-am lasat la frigider peste noapte.
Aluatul va creste, sacul va se umfla (inchideti-l dar lasati spatiu liber sa poata sa creasca).
A 2a zi scoateti aluatul si lasati-l sa creasca la temperatura camerei 1 ora.
Fainati planul de lucru , degazati aluatul si formati o paine in forma de dreptunghi.
Puneti-o pe tava de cuptor unsa bine sau acoperita cu hartie de copt.
Lasati sa creasca inca 30 minutes -1 ora.
Incalziti cuptorul la 220°C.
Infingeti maslinele, presarati un pic de cimbru si dati la cuptor timp de 25 minute.
Nu trebuie sa fie rumenita tare, numai usor pe margini.
Lasati sa se raceasca complet inainte de a o taia in portii.
Poate fi servita simpla, cu o supa, cu o mancare in sos, face un sandwich etc.
1
Aluatul de focacia este mai moale si mai lipicios decat cel de pizza.