Paine de casa neframantata

de Sidy in Piine, 3 Oct 2012 | 17945 vizualizari

 

O paine de casa simplu de facut dar....aveti nevoie de muuuuuuuuulta rabdare.Se face in aproximativ 22 de ore, adica de azi pina maine....Dar nu aveti nevoie de masina de facut paine si nici de framantat.
Daca respectati instructiunile si cantitatile, veti avea mereu pe masa o paine cu coaja crocanta, aromata si gustoasa ca la mama acasa.
Reteta este a domnului Daniel Drugea , din Canada ,caruia ii multumesc foarte mult.

 

INGREDIENTE

aluat

  • 1 kg faina alba
  • 7 g drojdie uscata Dr Oetker
  • 2 lingurite sare
  • 550 ml apa calduta
  • seminte( optional)

pentru dospit si copt

  • un vas termorezistent cu capac
  • 1-2 linguri ulei
  • 1 foaie hartie de copt
  • folie de aluminiu
  • un bol
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de casa neframantata:

Intr-un bol mai mare amestecam toate ingredientele uscate: faina cu drojdia si sarea.Daca doriti sa puneti seminte ,acum le veti adauga si pe ele.

Adaugam apa si amestecam cu o lingura de lemn sau o spatula pina se incorporeaza toata apa.

Acoperim bolul cu folie de plastic si lasam aluatul la dospit, la temperatura camerei 20 de ore, adica pina a doua zi.

Rabdare sa aveti ca nu veti regreta.

Chiar daca veti vedea ca incepe sa dospeasca mai repede, nu va speriati si nu ridicati folia...lasati aluatul sa dospeasca 20 de ore.

A doua zi dupa ce au trecut cele 20 de ore si aluatul are basici cu aer, la suprafata, pregatim cele necesare pentru coptul painii.

Pregatim un vas termorezistent cu capac - eu mi-am luat vasul Pyroflam, si il ungem cu ulei. Punem in vas o hartie de copt si facem un locsor in care vom pune painea sa se coaca.

Pe o suprafata plana presaram faina si rasturnam aluatul de paine.Il presaram si pe el cu faina.Intindem aluatul cu mana , lateral si apoi il indoim in doua cum se vede in poza:

Adica indoim partea stanga , apoi partea dreapta o indoim( o pliem).

Intindem acum aluatul in sus si in jos doar cu mana.

Pliem partea de sus peste cea de jos, apoi cea de jos peste cea de sus si dam o farma aluatului.

Asezam aluatul in vasul Pyroflam, punem capacul si mai lasam la dospit o ora jumatate.Dupa o ora si 10 minute preincalzim aragazul la 180 de grade.Dupa ce trec cele 20 de minute dam vasul la cuptor acoperit si coacem o ora , o ora si 10 minute pina cand painea este coapta.

Scoatem apoi capacul sa se rumeneasca painea frumos, o ungem cu putina ala si o mai lasam la cuptor 10-15 minute asa fara capac.Cred ca trebuia sa dau focul putin mai tare sa se rumeneasca si mai mult deasupra.

Cand e gata o scoatem din vas pe un gratar si o lasam sa se racoreasca cam 40 de minute, apoi o putem taia.Se vede si partea de desupt a paini cat de frumos e rumenita.

Dupa ce s-a racorit o puteti felia.

Obtineti o paine densa si satioasa cu o crusta crocanta .Pacat ca nu pot sa va redau si mirosul din casa de pine proaspata coapta in cuptor.....

Pofta mare !

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa neframantata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS5910X

- 300 lei
1799.99 lei
1499.99 lei

COMENTARII (32)

valyna 1

22.08.2013, 19:18

Mi s-a inacrit aluatul de ce? in camera nu e foarte cald

diaconta 1

22.08.2013, 19:44

Valyna si eu am facut dar am tinut-o la frigider pana a doua zi.Acum e foarte cald si nici painea nu sta prea mult.Imi pare rau ca nu ti-a reusit

Sidy 1

23.08.2013, 08:02

Valyna...cred ca a fost prea cald !
Zau ca-mi pare rau...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii