Paine de casa

de Retete cu Margareta Cismasiu in Piine, 6 Noi 2014 | 5377 vizualizari

 

Aceasta retata este mai mult o regula generala cum se face painea.De la ea deriva celelalte retete de paine cu cartofi,de secara,paine neagra,cu seminte.
Nu pot sa nu ma gandesc la bunici si la mirosul de paine calda,coapta in cuptor cu lemne.E minunat sa ai un asemenea cuptor.Al meu,deocamdata,e in stadiul de proiect.Pana va fi realitate,coc painea in cuptorul de la aragaz.Creste la fel de frumos si gustul e acelasi desi aroma de foc cu lemne e inconfundabila.

 

INGREDIENTE

  • 1kg faina,
  • 500ml apa calduta,
  • 14 gr drojdie uscata,
  • 4 ling ulei,
  • 1 lingurita zahar,
  • sare.
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de casa:

Intr-un bol se toarna apa,drojdia,zaharul si un pic de faina.Se amesteca pana se omogenizeaza compozitia si se lasa la cald pana se activeaza drojdia. Se adauga uleiul si sarea si se amesteca bine.

Apoi se adauga faina putin cate putin,framantand pana se leaga bine aluatul.Trebuie sa rezulte un aluat bine legat,omogen,moale,care nu se lipeste.Se mai framanta cateva minute aluatul pe masa infainata.Bolul in care s-a preparat aluatul se unge cu ulei sau se tapeteaza cu faina.Se pune aluatul,se acopera cu un servet si se lasa sa dospeasca la loc clad,ferit de curenti de aer. Dupa 1-2 ore,cand si-a dublat volumul,aluatul se scoate din bol,se framnata pe masa infainata si se mai lasa sa stea 10-15 min dupa care se portioneaza ,se pune in tavi unse cu ulei si se mai lasa sa creasca.Aluatul trebuie sa ocupe doar 1/3 din tava pentru a putea creste. Se da la cuptor,la temperatura medie,pana creste si se rumeneste frumos.E gata cand,daca loviti cu unghia in coaja,suna a gol.

Se scoate din tava,se unge cu apa rece si se acopera cu un servet.

De recomandat sa se serveasca dupa ce s-a racit complet.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (12)

Rocsi 1

07.11.2014, 21:07

Imi place painica de casa

Retete cu Margareta Cismasiu 1

08.11.2014, 00:06

Gabri 1

11.03.2015, 02:17

FOARTE BINE ARATA ,DAR IN LOC DE DROJDIE USCATA .CAM CAT SE PUNE DROJDIE PROASPATA?

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Paine pufoasa, cu smantana in aluat