Paine de casa

de Merisor in Piine, 4 Aug 2012 | 10060 vizualizari

 

Din cand in cand mai fac si paine pentru ca primesc faina de la tara. Este o reteta traditionala si reuseste cu orice fel de faina.

 

INGREDIENTE

  • 1,5 Kg faina
  • 1 lingura sare
  • 1 lingura miere(pentru maia)
  • 200 ml lapte caldut(pentru maia)
  • 50 g drojdie
  • 3 linguri ulei
  • 750 ml apa
Portii: 2
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de casa:

Facem maiaua in felul urmator:punem laptele pe foc, frecam drojdia cu mierea pana se dilueaza drojdia si adaugam laptele caldut, apoi o mana de faina, omogenizam, acoperim si lasam la crescut 10'.

Cernem faina si o punem in bolul in care lucram. Apa o punem la fiert cu sarea.

Facem loc la mijlocul fainei, turnam maiaua crescuta, adaugam 2 linguri de ulei(o lingura o pastram pentru la sfarsit), punem apa fiarta in bolul in care a fost maiaua si clatim pentru a nu ramane aluat pe peretii bolului si turnam peste faina cu ulei si maia. amestecam si framantam. Rasturnam pe planseta pudrata cu faina si framantam. Va iesi un aluat mai tare decat la cozonac. Cand terminam de framantat folosim ultima lingura de ulei(turnam in mana si incorporam in aluat). Punem aluatul inapoi in bol, acoperim si lasam la crescut 20-30', apoi ungem formele cu ulei impartim aluatul, punem in forme si mai lasam la crescut pana cand se ridica aluatul deasupra formei. Coacem la 180 grade cca 40'.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Paine neagra cu germeni de grau