Mie cel mai mult imi place painea neagra, cu seminte, cu o coaja foarte crocanta! dar, cu mana pe inima, as manca paine d-asta calda pana mi-ar veni rau! si miroase demential! eu ma bat cu mama care sa ia coltul, nu stiu cum va place voua painea, dar eu, sa am coltul :-)
Eu folosesc la painea cu cartofi si lapte si apa, dar se poate si numai cu apa, totusi laptele o face mai gustoasa!
Curatam cartofii, ii taiem cubulete si ii fierbem. Ii lasam sa se raceasca si apoi ii zdrobim cu furculita.
Intr-un castron incapator, punem faina, drojdia uscata, zaharul si sarea. (Atentie, sarea nu trebuie sa fie in contact cu drojdia, intai amestecam cu zaharul si drojdia apoi punem sarea).
Adaugam si cartofii si, treptat turnam laptele peste faina, mixand cu mana. Cand am terminat laptele, punem si apa, tot treptat si vedem cat inghite faina. Aluatul se framanata pana cand devine maleabil, usor de framantat, nici prea tare nici prea moale si cand nu mai este foarte lipicios!
Acoperim castronul cu un servet si lasam aluatul sa dospeasca aprox. o ora, pana cand s-a dublat in volum.
Tapetam doua tavi de cozonac cu hartie de copt sau le ungem cu putin ulei, impartim aluatul in doua parti egale si formam doua paini (pe blatul presarat cu faina) pe care le mai punem la dospit macar 30 de minute. Daca vrem, le crestam cu un cutit inainte de dospire. Ele trebuie sa depaseasca putin marginea superioara a tavilor.
Incalzim cuptorul la 180°C si le coacem pana cand se rumenesc si introducand un betigas in ele, va iesi curat.
Sa mancati sanatosi! eu nu ma pot abtine sa nu rup un coltisor crocant