Aluat:
Umplutura:
In plus:
Laptele caldut se toarna peste drojdia zdrobita in prealabil si frecata cu un praf de sare si putin zahar tos. Adaugam 2 linguri de faina si lasam sa se umfle putin amestecul obtinut, in timp ce acoperim vasul cu un servet curat de bucatarie (cca 15 minute). Intr-un castron incapator cernem faina alba. Facem o groapa la mijloc, turnam amestecul lichid, adaugam restul de zahar+cel vanilat, untul topit, uleiul si framantam toate ingredientele cca 10 minute, pana nu se mai lipeste aluatul de maini. Acoperim din nou aluatul si il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul, in loc ferit de curenti. Preincalzim cuptorul la 175-180 grade. Pe masa de lucru infainata impartim aluatul in 16 bucati egale.
Fiecare bucata o intindem in foaie subtire, o ungem cu finetti si/ sau dulceata de trandafiri si presaram nuca macinata. Rulam apoi aluatul, il rasucim dandu-i forma de melc si il asezam apoi in tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel cu restul bucatelelor de aluat. Batem oul cu furculita intr-un bol, apoi ungem melcii cu ou batut, presaram seminte de mac si zahar tos si dam tava la cuptor pana se rumenesc melcii si devin aramii (eu am folosit functia de coacere cu ventilatie si am tinut melcii in cuptor cca 35 minute la 175 grade). Lasam la racorit si servim. Pofta buna!