Mancarica (1) -chiftelute festive

de anisoara in Porc, 13 Sep 2010 | 7598 vizualizari

 

Mancarica (1) - Chiftelute marinate in legume - se serveau pe timpuri la mesele festive , ca mancare calda sau cum se mai spunea - la o doua masa , alaturi de plachie, facuta din orez cu lapte dulce . Era o mancare traditionala la orice masa de sarbatoare. In ultimii 20 de ani au aparut multe retete noi si la masa calda se servesc acum, alte bucate .
De ce am scris N 1 - deoarece , voi descrie 3 feluri de MANCARICA - asa i se spune in popor, dar recetele sunt diferite, in dependenta in ce zona a Moldovei ,se preparau.

 

INGREDIENTE

  • 1kg de carne de  porc
  • 2 oua
  • 100 de grame de paine uscata
  • 70 ml de lapte
  • o ceapa mare
  • jumatate de capatina de usturoi
  • sare
  • piper negru macinat
  • pentru sosul din legume :
  •  600 gr de morcov
  •  400 gr de ceapa 
  •   2 linguri de pasta de ardei rosu dulce  sau de rosii
  •   2 radacini de patrunjel
  •    ulei
  •    o lingurita de zahar
  •   10 boabe de piper aromat
  •   3 frunze de dafin
  •   sare        
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mancarica (1) -chiftelute festive:

Carnea se spala , se taie in bucati si se toaca in masina de tocat carne cu usturoiul si ceapa curatata. Gustul acestor chiftelute  este deosebit pentru ca se foloseste carne care este tocata de tine insuti, nu cumparata de-a gata tocata. Pentru ca in ziua de azi carnea tocata cumparata contine multe surplusuri  si atunci nu veti savura adevaratul gust, care vreau sa-l descriu in reteta data.

Painea se inmoaie cu laptele caldut si asa se toarna peste carnea tocata. Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga ouale si se amesteca foarte bine. Tocatura se lasa sa se odihneasca cca 30 minute .

Tigaia se incinge foarte bine. Se formeaza chiftelute de marime foarte mica si se prajesc pe tigaia incinsa timp de 3-4 minute . Se pun intr-un vas lat si se lasa la aer liber, descoperite pentru o noapte- e nevoie ca ele sa prinda o pojgita uscata. Asa nu se vor desface chiftelutele, cand se vor praji in sos la  cuptor.

Prepararea sosului : 

Ceapa se taie in cuburele mari, morcovul si radacina de patrunjel se dau prin razatoare. In tigaie se prajeste ceapa timp de 2-3 minute la un foc mijlociu, pe urma se adauga morcovul , se amesteca si se prajeste timp de 4 minute. Se adauga radacina de patrunjel si pasta de rosii sau ardei se prajeste 2 minute. In timpul prajirii legumelor , nu uitati sa amestecati cu o lingura de lemn. Toata prajeala se toarna peste chiftelute .

Se adauga frunza de dafin si bobele aromate de piper .  Peste chiftelute se toarna apa calduta , putin sarata , atat , cat sa nu acopere ultimul strat de chiftelute.  Se da la cuptor sa se coaca . In functie de vasul in care ati aranjat chiftelutele pentru copt , depinde si timpul de coacere. Daca coaceti toate chiftelutele intr-un vas de lut -vas roman -aveti nevoie de 20-30 de minute la temperatura de 200 C. Daca in ulcele mici pentru portii separate - timp de 10 minute.

Se stinge cuptorul si se scoate vasul din cuptor .  Sa lasa sa se marineze bine chiftelutele in vasul acoperit cu capac si invelit cu ceva caldut pentru o ora.

 

Se servesc la masa in farfurii adanci , acoperite cu legumele din sos deasupra, si presarate cu patrunjel.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mancarica (1) -chiftelute festive" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tocanita cu legume si carne de porc