Lichior de gutui

de RODIMUR in Bauturi, 5 Dec 2017 | 6716 vizualizari

 

Pe vremea gutuilor gălbioare și parfumate am găsit pe un site francez această rețetă de lichior și m-am gândit să-l prepar, pentru că nu sunt adepta băuturilor tari. Dar un lichior dulce, preparat în casă, fără conservanți, coloranți și alți "-anți", mai merge, din când în când...
Preparatul a stat o lună la macerat, iar rezultatul nu a fost tocmai pe măsura așteptărilor mele, pentru că gustul de gutui este oarecum acoperit de singurul anason stelat care intră în componență. Aici este și vina mea, pentru că înjumătățind ingredientele, ar fi trebuit să pun doar 1/2 anason stelat... Îmi place anasonul și ca urmare, am pus deja la macerat un lichior de anason (ca să-mi amintească de Mărgelatu!), dar aș fi vrut ca acest lichior să aibă un gust mai accentuat de gutui.
Apoi, feliile de gutui rețin cam mult alcool și nefiind fructe suculente, nu pot aroma suficient un lichior... În fine, rămâne să meditez la o perfecționare a modului de preparare, dacă va fi posibil...

 

INGREDIENTE

  • 500 grame de gutui
  • 150 grame zahăr pudră
  • 1/2 anason stelat
  • 500 ml de alcool de 40° - 45°
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Lichior de gutui:

Se spală, se curăță de coji și se taie gutuile în bucăți (felii).

Se pun bucățile/feliile de gutui într-un vas de sticlă care se poate închide ermetic.

Se adaugă alcoolul, zahărul și anasonul stelat, după care se amestecă/agită bine conținutul și se închide ermetic vasul.

În prima săptămână, agitați bine vasul cu ingrediente, de câteva ori.

După o săptămână veți observa că alcoolul începe să se îngălbenească, iar bucățile de gutui încep să capete o culoare maronie.

Agitați din când în când vasul.

După o lună, filtrați printr-o strecurătoare mai rară, pentru a reține bucățile de gutui, apoi strecurați din nou lichiorul printr-o strecurătoare mai deasă și două bucăți de tifon. Astfel, lichiorul va ieși curat și limpede.

Turnați lichiorul într-o sticlă cu dop, care se închide ermetic și depozitați-l la răcoare. 

TIPS-URI

1

Alegeți fructe foarte coapte și fără defecte.

2

Nu folosiți cotorul și semințele la prepararea lichiorului, pentru că i-ar da o culoare închisă.

3

Folosiți zahăr pudră, ca să fiți siguri că se va dizolva.

4

Păstrați lichiorul la răcoare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Lichior de gutui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

RODIMUR 1

08.12.2017, 17:05

Mulțumesc frumos, Mimi! Chiar e bun și aromat!

navidad_2017 1

17.01.2018, 22:51

Este absolut delicios! Si eu (dar si Mama) iubesc mai ales bauturile slab alcolizate, dulci si aromate... Noi il facem un pic altfel, dupa o reteta veche saseasca, provenind din familia Mamei; iese in orice caz mai roscat, dar foooarte aromat. Si cum e de asteptat de la ultra-cumpatatii sasi (nimic nu se arunca!), din pulpa gutuilor se fac bomboane (Konfekt) gen jeleuri, care sunt nelipsite de pe platoul cu fursecuri in perioada Sarbatorilor de Iarna. Nu indraznesc sa ma mai intind din nou la scris, dar daca va intereseaza, va dau cu drag reteta noastra. Foarte frumoasa postarea

RODIMUR 1

17.01.2018, 23:13

Mulțumesc frumos, Navidad, pentru aprecieri! Chiar mă interesează foarte mult, rețeta (de lichior și de jeleuri) pentru că aș vrea să perfecționez ceea ce am făcut până acum...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cum se prepara visinata