Insule plutitoare

de Brindusa in Prajituri, 12 Noi 2011 | 8644 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 150 g + 220 g zahar tos
  • 100 g migdale, taiate grosier
  • 5 albusuri (galbenusurile vor fi folosite la creme anglaise mai jos)
  • 1 lingurita esenta naturala de vanilie
  • creme anglaise (reteta urmeaza)

Pentru creme anglaise

  • 5 galbenusuri
  • 120 g zahar tos
  • 1 lingurita amidon(optional)
  • 230 ml lapte
  • 2 pastai de vanilie (eu am folosit vanilie bourbon din Madagascar si vanilie din Mexic)
  • 1 lingura coniac (optional)
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Insule plutitoare:

Pentru creme anglaise: Amesteca cele 5 galbenusuri cu zaharul intr-o craticioara. Cu un mixer bate la viteza mica, pana ce crema se intareste si se albeste (cam 3 minute). Adauga amidonul si amesteca-l bine.
    Taie pastaile de vanilie in doua pe lungime si cu un cutit razuieste semintele. Pune tecile de vanilie in lapte si incalzeste-l pana aproape de fierbere. Amestecand continuu, toarna in fir subtire laptele in crema de oua. Pune inauntru si pastaile de vanilie.
    Pune crema pe foc foarte mic si amesteca incontinuu, pana ce se ingroasa. Aceasta crema nu trebuie sa fie foarte densa, ci mai fluida. Ai grija sa nu fierbi crema, pentru ca se poate branzi.
    Strecoara crema, apoi adauga in ea semintele de vanilie si amesteca bine. Pune creme anglaise la racit.
    Pentru meringue: Incalzeste cuptorul la 120 C. Bate albusurile la viteza mica, pana ce se intaresc putin, 1 minut. Adauga 220 g zahar, putin cate putin, si mixeaza la viteza mare pana ce spuma se inatreste si capata o textura stralucitoare. Adauga esenta de vanilie si mai bate putin s-o incorporezi.
    In tava de aragaz pune hartie de copt si cu ajutorul a doua linguri pune pe ea bile din albus. De fapt le poti face in orice forma doresti, dar eu nu ma prea descurc cu poshul, asa ca am facut niste forme mai rustice :)

    Coace bezelele cam 45 de minute, sau pana cand se intaresc. Raceste-le in tava si scoate-le cu grija, abia cand sunt reci.
    In timp ce bezelele sunt in cuptor, e timpul sa faci garnitura de praline. Mai intai unge cu unt fundul unei tavi, pentru ca pe el o sa pui pralinele la racit.
    Intr-o cratita mai mica pune 150 g de zahar. Pune cratita pe foc mic si lasa zaharul sa capete culoare maronie pe margine. Cu coada unei linguri de lemn adu acest zahar topit catre centru. Amesteca in acest mod, pana ce tot zaharul s-a topit. Ai grija sa nu dai focul prea mare, ca sa nu se innegreasca zaharul (va avea un gust amar). De asemenea ai grija sa nu atingi cu mana zaharul ars pentru ca e FOARTE fierbinte si arde foarte rau. Eu, cu toate ca stiu, de fiecare data cand lucrez cu caramel, o patesc. Chiar si acum, cu greu scriu la tastatura, caci degetul aratator are o mica arsura :( Eee, o sa treaca :) Desertul asta a fost asa de bun, ca a meritat.
    Sa continuam: cand tot zaharul e caramelizat, pune in el migdalele si amesteca-le bine. Toarna pralinele pe fundul tavii unse cu unt si intinde-l in strat subtire. Toate aste se fac repede, pentru ca prin racire caramelul se intareste foarte tare. Cand pralinele s-au racit, rupe-le in bucati mici.
    Pentru servire, pe o farfurie mai adanca pune cateva linguri de creme anglaise cu1-2 bezele deasupra. Presara cu praline. Si lasa-te sedus de aromele si texturile acestor Insule plutitoare.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Insule plutitoare" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
TARTE CU MERE SI MIGDALE