Nu stiu daca exista cineva care sa nu fi gustat macar o data hummusul. Dar eu ma intreb:este oare cineva caruia sa nu ii placa?
Daca avem nautul gata fiert, hummusul va fi gata in mai putin de 15 minute. Eu de obicei fierb mai mult naut, il scurg, il portionez si il pun in pungi la congelator. Cand am nevoie sa gatesc, doar scot punga din congelator si o las la dezghetat. Daca nu aveti fiert, puteti folosi din conserva sau puteti sa il fierbeti, insa va dura ceva mai mult timp, deoarece va trebui spalat si pus la inmuiat cu o seara inainte. Scurgem apoi apa in care a stat, il clatim si il punem la fiert in apa rece, de preferat intr-o oala sub presiune pentru a reduce timpul de fierbere.
Pregatim pasta de susan(tahini).
susanul intr-o tigaie uscata pe foc mic. Il prajim usor, amestecand din cand in cand in el, avand grija sa nu se arda. Il dam jos si il lasam sa se raceasca, apoi il macinam fin si il amestecam cu uleiul de masline.
Intr-un va punem nautul fiert, scurs si racit, pasta de susan dupa gust, sare, piper negru macinat, usturoi, zeama de lamaie, 2 linguri ulei de masline si mixam.
Daca compozitia este prea consistenta adaugam putina apa sau zeama de la naut pana obtinem consistenta dorita. Punem hummusul intr-un castron.
Presaram deasupra boia iute, ulei de masline. Servim hummusul cu lipie sau cu legume crude (rosii, castraveti, etc).