Hencleș, adică niște cozonac săsesc

de Ade200 in Dulciuri, 3 Ian 2014 | 19553 vizualizari

 

No, pe la sași, la nunți și sărbători se făceau niște "lichii" sau henclesch, henklich, cine mai știe cum le zice...

 

INGREDIENTE

  • Aluat de cozonac:
  • 1 kg de făină
  • 4 ouă
  • 500 ml de lapte
  • 100 g de unt
  • 250 g de zahăr
  • 2 plicuri de drojdie uscata
  • coaja de lămâie
  • vanilie
  • sare
  • Crema:
  • 6 ouă
  • 500 ml de smântână (aproximativ)
  • zahăr după gust
  • zahăr vanilat
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Hencleș, adică niște cozonac săsesc:

Se face aluatul de cozonac, amestecând drojdia uscată cu făina (lăsati așa vreo 15 minute). Frecați ouăle cu zahăr și sare, adăugați laptele cald și mirodeniile, apoi turnați peste făină și frământați. Untul topit, călduț, se adaugă mai spre sfârșit și se tot împătură. Frământați bine aluatul și-l lăsați acoperit la cald cam o oră, să-și dubleze volumul.

Din cantitatea asta ies cam 3 tăvi.

Se întinde foaie subțire aluatul si se pune în tăvi de prăjitură, nu de cozonac,unse cu unsoare.

Crema: se bat toate împreună, se pun pe deasupra aluatului și se presară zahăr.

Se coc în cuptor preîncălzit pâna se aurește pe deasupra(30-40 minute).

TIPS-URI

1

Unii pun stafide sau alte fructe, apoi crema.

2

Soacra mea punea și griș fiert :1 pahar de griș la 2 pahare de lapte, zahăr si arome, apoi răcit. se întinde grișul pe aluat, apoi crema.

Daca ti-a placut reteta noastra "Hencleș, adică niște cozonac săsesc" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sos cheddar, ideal pentru nachos și alte gustări

ieri la 10:56

Coji de nuci dulci, perfecte pentru fursecuri umplute

pe 20.02 la 14:38

Pâine cu usturoi și brânzeturi la cuptor - Bună de te lingi pe degete

pe 19.02 la 12:27

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Panacris

2093 puncte

RODIMUR

1208 puncte

mirela0911

1000 puncte

Rocsi

493 puncte

UrsanMihaela

254 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu nuca si ciocolata