Gyros cu pui si sos tzatziki

de AlexTeacher in Pui, 11 Oct 2017 | 11930 vizualizari

 

Ca si romani suntem mari amatori de fast food. Eu personal, pur si simplu ador gyros-ul. Cu fiecare inghititura simti acea influenta greceasca plina de gust si savoare.

 

INGREDIENTE

Lipie:

  • 1 plic drojdie uscata
  • 250 ml apa calduta
  • 400 g faina
  • 50 ml ulei de masline
  • 1 lingurita de sare

Umplutura:

  • 8 pulpe de pui superioare, dezosate
  • 4 catei de usturoi
  • 3 lingurite oregano
  • 2 lingurite paprika dulce
  • 2 lingurite cimbru uscat
  • optional 1/2 lingurita de seminte de chili
  • 50 ml ulei de masline
  • 3 cepe rosii
  • 3 rosii
  • 6 cartofi mai mici cu coaja
  • 1 legatura de patrunjel tocat marunt
  • mustar
  • ketchup dulce
  • sare si piper dupa gust

Tzatziki:

  • 1 castravete Fabio
  • 1 catel de usturoi
  • 350 g iaurt grecesc
  • 2 linguri de fresh de lamaie
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 3 frunze de menta tocate
  • putin marar tocat
  • sare dupa gust
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gyros cu pui si sos tzatziki:

Incepe cu lipia. Dizolva drojdia uscata in apa calduta. Pentru inceput incorporeaza 140 g de faina. Amesteca-le bine si lasa amestecul sa se odihneasca 30 minute. Adauga apoi uleiul de masline, sarea si restul de 260g faina. Amesteca si framanta timp de 6 minute. Acopera cu un prosop curat sau folie de plastic si lasa totul la loc calduros la crescut, pentru 2 ore.

Dupa ce-a crescut pudreaza aluatul cu faina si portioneaza-l in bile. Pune folie de plastic pe fiecare in parte si lasa-le inca 10 minute sa creasca. Modeleaza, intinde si pregateste lipiile in tigaie la foc potrivit, cateva minute pe fiecare parte. Pune apoi un prosop umed peste ele pentru a ramane moi.

Continua cu sosul tzatziki. Pune iaurtul la scurs, intr-o sita fina, deasupra unui bol pentru 30 de minute – o ora. Curata castravetele de coaja, taie-l pe jumatate si cu ajutorul unei lingurite scoate-i miezul – acolo se depune foarte multa apa. Da castravetele pe razatoare si stoarce-l bine de tot. Lasa-l intr-o sita la scurs pentru 30 de minute si mai stoarce-l inca o data. Zdrobeste 1 catel de usturoi si pune-l intr-un bol. Adauga peste acesta castravetele, frunzele de menta si mararul tocat, fresh-ul de lamaie, uleiul de masline, iaurtul grecesc si amesteca-le bine. Potriveste de sare si da totul la frigider.

 

Treci la pregatirea puiului. Zdrobeste 4 catei de usturoi si amesteca-i cu 50 ml de ulei de masline. Unge apoi pulpele cu aceasta compozitie. Amesteca oregano, paprika dulce, cimbru uscat, semintele de chilli, sarea si piperul si asezoneaza puiul cu o parte din ele. Pastreaza alta parte si pentru cartofi. Pune hartie de copt intr-o tava, asaza pulpele de pui si aplica deasupra alta hartie de copt si folie de aluminiu. Introdu tava in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade.

Taie cartofii in 4 si pune-i intr-un bol. Stropeste-i cu putin ulei de masline si asezoneaza-i cu restul de amestec de condimente. Pune-i si pe-acestia intr-o tava cu hartie de copt si introdu-i in cuptor. Incearca din cand in cand cu o furculita atat puiul cat si cartofii sa vezi daca s-au gatit. Creste temperatura cuptorului la 200 de grade si lasa atat puiul cat si cartofii pentru cateva minute la rumenit. Odata gatiti, scoate-i si lasa-i putin la racit.

Intre timp te poti apuca de gyros. Taie rosiile rondele subtiri si ceapa julien. Cu ajutorul unui cutit si al unei furculite, taie pulpele mai mici. Pune sos pe o lipie, adauga pui, cartofi, ketchup si mustar, rondele de rosii si de ceapa, putina sare si patrunjel.

Aceasta a fost reteta mea de Gyros pas cu pas. Exista si metode mai rapide insa gustul nu se poate compara. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gyros cu pui si sos tzatziki" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

COMENTARII (10)

mena29 1

14.10.2017, 09:35

Neapărat trebuie probată rețeta asta că mi-ai făcut poftă

Sidy 1

16.10.2017, 06:29

oanapl 1

22.10.2017, 17:37

Ce bun este!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Pilaf de orez cu pui si legume