Gratin de carne dulce-sarat - Bobotie

de Catalina L in Mancaruri cu carne, 27 Apr 2017 | 3356 vizualizari

 

Un plat specific din Africa de Sud.
Bobotie – reprezinta carne tocata si condimentata (cu ghimbir, curry, curcuma...), acoperita cu oua batute, si gatita la cuptor, la foc mic. Carnea este amestecata cu stafide, caise uscate si migdale feliate.
Reteta provine probabil de la coloniile olandeze din Batavia. 
Numele ei este derivat din indoneziană Bobotok. 
Rețeta a fost importată în Africa de Sud încă din secolul al XVII-lea și a fost adoptata imediat. 
Bobotie a fost făcut mai întâi cu carne de oaie sau de porc, astăzi se face cu carne de vită sau de miel. Rețeta a fost purtata de către coloniștii din Africa de Sud in toata Africa (Kenya, Botswana, Zimbabwe și Zambia).
Este un plat de obicei servit cu orez basmati.    
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/03/gratin-de-carne-dulce-sarat-bobotie.html

 

INGREDIENTE

  • 300 g de carne de vita tocata
  • 300 g de carne de porc tocata
  • 50 g de miez de paine alba
  • 20 cl de lapte
  • 1 ceapa mare
  • 1 catel de usturoi
  • 1 mana de caise uscate taiate bucatele
  • 1 mana de stafide
  • 20 g de migdale feliate
  • 4 oua
  • 2 linguri ulei de masline

Condimente:

  • 1/2 lingurita de pudra de coriandru
  • 1/2 lingurita de pudra de chimion
  • 1/2 lingurita de pudra de mix de condimente pentru turtă dulce (scortisoara , anason , anason stelat , cardamon , cuișoare , ghimbir...)
  • 1/2 lingurita de pudra de ghimbir
  • 1/2 lingurita de pudra de curry
  • 1/2 lingurita de pudra de curcuma
  • sare
  • piper
  • patrunjel tocat
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gratin de carne dulce-sarat - Bobotie:

Intr-un castronel, puneti la inmuiat painea in lapte.

Curatati ceapa si usturoiul si tocati-le marunt.

Intr- tigaie mai mare, puneti la incalzit uleiul si colorati ceapa si usturoiul.

In bolul robotului (sau cu mana), amestecati bine carnea tocata cu condimentele, patrunjelul tocat si painea bine scursa. Pastrati deoparte laptele.

Puneti amestecul obtinut la prajit, in tigaie, adaugati stafidele si caisele uscate si migdalele feliate.

Lasati pe foc totul bine, timp de 10 minute, pana cand carnea este bine colorata si apa s-a evaporat.

Verificati de sare si piper si puneti intr-un vas de gratin uns (al meu era de 30x20 cm) si tasati bine.

Bateti ouale intr-un castron, adaugati laptele pastrat, sare si piper.

Turnati-le peste carne si dati la cuptorul incalzit, la 180°C, timp de 40 minute.

Serviti cald sau rece.

Este delicios.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gratin de carne dulce-sarat - Bobotie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tocana haiduceasca