Este o reteta cu ingrediente simple si la indemana, pe care mi-a dat-o matusa mea. Cred ca sunt singurele gogosi care nu mi-au facut rau, chiar daca le-am mancat in cantitate mare si asta datorita faptului ca in interior a fost aer, iar aluatul a fost prajit in totalitate.
Ies circa 50 de gogosi din acest aluat.
Intr-un castron, se amesteca faina cu drojdia si se lasa 10-15 minute sa se odihneasca. Se adauga oul, sarea, zaharul, zaharul vanilat, esenta de vanilie si apa calduta si se framanta totul. La final, se ung mainile cu ulei si se formeaza o bila din aluatul moale. Se acopera castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se pune la loc cald. Dupa ce aluatul a crescut, se infaineaza masa de lucru si cu ajutorul unui sucitor se intinde coca. Se decupeaza aluatul cu forma dorita si se mai lasa sa creasca circa 10 minute.
Intr-o tigaie inalta, se pune ulei la incins si o bobita de aluat. Cand bobita se ridica, inseamna ca uleiul s-a incins si atunci se pun gogosile. Se prajesc pe ambele parti. Se dau fierbinti prin zahar pudra.