Gem de prune

de portiadelumina in Dulceata / Gem, 14 Sep 2013 | 31946 vizualizari

 

Probabil că unii se plictisesc de introducerile reţetelor, considerând că e musai să trecem direct la produs, ceea ce este o mare greşeală. Până şi un sandviş simplu are nevoie de prezentare, căci are rolul său în alimentaţie. Gemul de prune, (cât mai fără zahăr) ajută organismul enorm. Este detoxifiant, bun pentru constipaţie, are antioxidanţi şi nu aduce atingere pancreasului (cum fac alte dulciuri). Se face uşor, se păstrează bine şi dă gust multor prăjituri ce ne aduc aminte de gustul copilăriei.

 

INGREDIENTE

  • 6 kg pulpă de prune (foarte coapte)
  • 1 kg zahăr
  • mieji de nucă ori sâmburi de prună (după caz, după gust)
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem de prune:

Pentru prepararea gemului de prune avem nevoie de prune sănătoase, cărnoase. Varietatea soiurilor de prună dictează în general şi zahărul ce trebuie adăugat. Eu prefer mai puţin zahăr, un gem mai acrişor, mai apropiat de gustul natural al prunei.

Prunele se spală, se sparg (pentru scoaterea sâmburilor) şi se lasă cel puţin 2 ore (cu zahărul peste ele) pentru a-şi lăsa zeama necesară fierberii.

Se pun la fiert, întâi la foc mare, apoi la foc mic, amestecându-se cu atenţie pentru a se evita lipirea dar şi pentru a nu transforma gemul într-un piure de prune.

Între timp borcanele trebuie spălate, uscate şi sterilizate (la cuptor). După răcire gemul este pus în borcane, căpăcit şi pus din nou la cuptor (în borcane) fără a se ţine foarte mult, (dar atât cât trebuie ,în funcţie de numărul borcanelor, de temperatura setată) pentru a se da un plus de siguranţă în păstrarea lor pe timpul iernii.

Între timp mi-am confecţionat  şi câteva etichete pe care le-am printat la imprimantă.

În speranţa că v-a plăcut, poate am să vin în viitor şi cu ceva clătite, cu gem de prune, fireşte.

Poftă bună! 

TIPS-URI

1

Îmi aduc aminte că bunica, pentru înlesnirea amestecatului, pe fundul ceaunului în care făcea gemul, punea câteva pietre (spălate bine înainte). Acestea erau de mare ajutor în momentul amestecatului pentru că frecau uniform fundul vasului de fierbere.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de prune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (42)

portiadelumina 1

14.09.2013, 20:34

Rocsi, priceput ca un nebucătar începător. Dar învăţ, încet, încet. Mulţumesc!

mena29 1

20.09.2013, 09:19

Ce bun e! Astept clatitele

Panacris 1

21.09.2013, 08:50

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Negresa cu alune - Reteta simpla si delicioasa

de laura_n 7

ieri la 16:49

Clătită la cuptor -  Rețeta simplă și rapidă pentru un desert delicios

ieri la 10:02

Cartofi cu piept de pui gratinați la cuptor - Rețeta simplă și foarte gustoasă

pe 17.01 la 16:57

Pui în stil asiatic - Rețeta savuroasă și rapidă

pe 17.01 la 11:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

RODIMUR

926 puncte

Rocsi

640 puncte

 Merisor

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Gem de prune cu miez de nuca