Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie

de simona72 in Porc, 13 Ian 2014 | 6773 vizualizari

 

O mancare care o cunoaste toata lumea, care este satioasa, gustoasa si care merge mai ales in zilele friguroase de iarna. Iar daca mai este facuta si intr-un vas de lut, la cuptor, la foc molcom, este o nebunie...

 

INGREDIENTE

  • 1 ciolan mare crud, neafumat
  • 700-800 gr fasole boabe
  • 1 morcov mare
  • 1/2 de radacina de telina
  • 2 radacini patrunjel
  • 1 conserva rosii in suc
  • 2 cepe
  • 2-3 linguri pasta de gogosari
  • sare si piper dupa gust
  • 1 crenguta cimbru+ cimbru maruntit
  • 2 cani apa
  • pt salata de sfecla:
  • 2 bucati sfecla rosie
  • 1 capatana usturoi
  • 3 linguri ulei de masline
  • 2 linguri otet balsamic
  • 1 praf de sare si piper
  • 1 lingurita rasa de zahar brut
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie:

Fasole boabe de marime medie am avut eu, se spala in mai multe ape si se pune de seara pana a doua zi intr-un castron cu apa multa la inmuiat. Ciolanul meu provine de la porcul taiat inainte de sarbatori, asa ca este si mai bun pt ca provine de la un porc crescut la tara. Am pus ciolanul de porc intr-un vas de lut smaltuit, am adaugat fasolea spalata in mai multe ape dupa ce s-a umflat peste noapte. Legumele le-am curatat, le-am taiat, nu foarte marunt si le-am adaugat si pe ele in oala. Asezonati cu sare si piper dupa gust, pasta de gogosari, apa cat sa cuprinda toata ingredientele, iar deasupra o crenguta de cimbru uscat. Punem capacul vasului pe care il are in dotare, dam la cuptorul rece, setam temperatura la 160-170 grade si lasam la foc moale 3 ore. Din cand in cand mai scoatem vasul si-l mai scuturam, asta in loc de mestecare si o singura data intoarcem ciolanul. 

Pt salata de sfecla: cele 2 bucati de sfecla le spalam cu un burete abraziv, le taiam capetele, le punem intr-o folie de aluminiu impreuna cu o capatana de usturoi la care i-am taiat capatul si o lingura ulei de masline. Adunam marginile foliei, in asa fel incat sa devina ermetic continutul si dam la cuptor alaturi de fasole pt 2 ore. Zeama si uleiul lasata de  sfecla din folie, le punem intr-un castronel, strangem de capatana de usturoi in asa fel incat sa-i iasa miezul si-l zdrobim cu o furculita. Adaugam inca 2 linguri ulei de masline, 2 linguri de otet balsamic, un praf de sare si piper si o lingurita de zahar brut. Amestecam pana se dizolva sarea si zaharul si puenm peste sfecla curatata de coaja si taiata cuburi. Serviti fasole  cu o bucata de carne din ciolan, presarati deasupra putin cimbru uscat si salata de sfecla. O nebunie...Pofta buna!!

TIPS-URI

1

vasul meu de lut este unul smaltuit asa ca nu necesita ingrijire speciala, doar avut grija ca atunci cand este introdus in cuptor acesta sa fie rece, nu bagati oala direct in cuptorul incins

2

ciolanul este fiert atunci cand se desprinde de pe os cu usurinta

3

salata de sfecla ajunge pt trei persoane

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Biscuiți crăpați, cu lămâie - Delicioși și ușor de făcut

ieri la 16:01

Melcișori cu nucă și gem - Desertul rapid și delicios

ieri la 15:03

Bruschete cu brânzeturi - Gustarea perfectă pentru orice moment

ieri la 10:53

Ardei umpluți cu brânză, la cuptor - Rețeta simplă, rapidă și gustoasă

pe 29.05 la 10:19

Cartofi la cuptor cu ceapă caramelizată și feta - Rețeta delicioasă care te va cuceri

pe 28.05 la 09:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

2140 puncte

Rocsi

1164 puncte

Panacris

243 puncte

abstract01

200 puncte

RODIMUR

129 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Iahnie de fasole cu ciolan afumat reteta traditionala romaneasca