Desert tort Ora 12

de Ancutsa in Torturi, 3 Mar 2020 | 2467 vizualizari

 

Le-am pregătit alor mei un mărțișor dulce: tort Ora 12, a ieșit ciocolatos, aromat, însiropat, dar nu foarte tare, ci atât cât trebuie, ca să nu iasă grețos. Am pus niște flori mari de frișcă, preferatele mele și am adăugat și câteva flori de zahăr la care am lucrat cu o zi înainte. Ai mei s-au bucurat foarte mult.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 200 g unt,
  • Un praf de sare,
  • 6 ouă L,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 1 linguriță esență de vanilie,
  • 55 ml lapte,
  • 30 g cacao,
  • 180 g făină,
  • 10 g praf de copt,
  • Pentru sirop:
  • 300 ml apă,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 2 linguriţe esenţă de rom,
  • Pentru glazură:
  • 150 g cuvertură de ciocolată neagră,
  • 70 ml lapte,
  • 42 g unt,
  • Pentru decor:
  • 250 ml frişcă lichidă,
  • Flori de zahăr, după gust
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort Ora 12:

 

Blatul:

Se freacă untul, se adaugă treptat gălbenuşurile, îndulcitorul, esenţa de vanilie, laptele, un praf de sare şi cacaua. Se încorporează cu grijă albuşurile bătute spumă, apoi făina, praful de copt şi se amestecă bine.

Se obţine o compoziţie cremoasă (ca la negresă doar că folosim şi gălbenuşurile şi albuşurile la blat) care se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit aprox 30 de minute, la foc mic (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.

 Pentru însiropat:

Se fierb apa cu îndulcitorul un minut, se dau de pe foc, se adaugă esenţa de rom și se lasă la răcit.

 Glazura:

Se pun pe foc mic cuvertura de ciocolată neagră, laptele și untul și se fierb până se îngroașă ușor, amestecând tot timpul, să nu se lipească și depărtând din când în când ibricul de flacără, să nu se ardă. Se lasă la răcit 2 minute.

 Montare și decor:

Cât timp se răcește glazura, se însiropează tortul. Nu e nevoie să-l tăiați în foi pentru că nu avem cremă, așa că de data aceasta, deci îl vom decora repede.

Se toarnă glazura de ciocolată pe tortul așezat pe un grătar de răcire, deasupra unei tăvi adânci, pentru că glazura este destulă și va da peste, iar ce este în plus o putem strânge. Așadar, se toarnă glazura din mijloc spre margini, lăsând să cadă în tavă excesul. Când nu mai curge glazura, se mută tortul pe un platou. Se dă la frigider 30 de minute, să se închege ușor.

Se bate apoi frişcalichidă, cu mixerul, până devine consistentă, dar cremoasă. Se umple un poș cu frișcă și se decorează tortul. Se decorează după gust. La final, se picură din glazura rămasă, cu ajutorul unei lingurițe, peste florile de frișcă.

 

Timp de coacere: 30 min

Timp de pregătire: 1h 30min

Porţii: 12

Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/03/tort-ora-12.html

TIPS-URI

1

Sfat: Nu lăsați glazura să se răcească prea tare, ca să o puteți turna pe tort. După ce se răcește, se încheagă, căpătând o consistență densă, e foarte gustoasă. Dacă s-a întărit şi o doreaţi mai subţire, o puteţi subţia cu puţin lapte.

2

Sugestie de decorare: eu am adăugat și o notă personală tortului Ora 12: câteva flori de zahăr, la care am lucrat cu o zi înainte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Ora 12" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort diplomat de mere