Desert tort de Paste

de Gherca Daniela in Torturi, 29 Apr 2021 | 3076 vizualizari

 

"Retete pascale"
Acest tort are toate combinatiile pentru a fi apreciat si de cel mai pretentios devorator de dulce, un blat cu o textura densa, ciocolatoasa, usor umed si foarte gustos, iar cremele sunt delicate si deloc dulci, cu un gust placut de cafea si o tenta de vanilie se impreuneaza perfect! Eu zic ca v-am dat o idee pentru cei care inca nu v-ati hotarat in privinta unui tort de Paste! Este simplu, iar in privinta decorului este dupa imaginatia fiecaruia, eu am ales un cosulet cu oua de ciocolata! 

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat dimensiune 21cm:
  • 80g ciocolata neagra
  • 75g unt topit
  • 50ml frisca lichida calda
  • 2 oua + 4 galbenusuri
  • 90g faina
  • 25g cacao
  • 25ml lapte cald
  • 4 albusuri
  • 100g zahar
  • putina sare
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema latte macchiato:
  • 100g ciocolata cu cafea
  • 100ml cappuccino fierbinte (cafea cu lapte, cafea fara cofeina)
  • 100ml smantana pentru frisca rece + zahar pudra
  • 4.5g gelatina hidratata in apa rece
  • Pentru mousse-ul de lichior de coacaze:
  • 2 galbenusuri
  • 40 g zahar
  • esenta de vanilie dupa gust
  • 120 ml lapte
  • 2 foi de gelatina sau 2.5 g gelatina granule + apa rece
  • 30 ml lichior de coacaze
  • 125 g smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • Sirop: Apa + zahar + esenta de vanilie
  • In plus:
  • 250ml smantana pentru frisca + zahar pudra+ intaritor de frisca pentru acoperit tortul
  • Colorant rosu + pudra gold pentru aparat manual de efect velour
  • Pentru cosulet: 55g zahar, 25g sirop de glucoza, 15ml apa
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort de Paste:

Pentru blat:
      Intr-un bol marisor topim ciocolata, peste adaugam untul topit, amestecam, adaugam si frisca lihida calda, amestecam din nou dupa care adaugam ouale cu galbenusurile (unul cate unul) si amestecam cu un un tel pana la omogenizare. Apoi adaugam faina cu cacaoa, laptele cald, esenta de vanilie si mai amestecam pana omogenizam bine toata compozitia.      Separat mixam albusurile cu putin sare, iar dupa un minut punem zahar putin cate putin pana la terminare, apoi cu o paleta punem din bezeaua obtinuta peste compozitia de ciocolata si amestecam de jos in sus pana omogenizam bine totul.    

 Turnam totul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 170°C pentru 40 minute sau facem testul cu scobitoare.    

Cand este gata il lasam la racit si il taiem in 3 pe orizontala.  

Pentru crema latte macchiato:
Gelatina o hidratam in apa rece. Maruntim ciocolata su turnam cappuccino fierbinte peste ciocolata , apoi amestecam pana devine lichida. Cand s-a mai racorit putin, punem gelatina topita cateva secunde la microunda si o turnam peste ciocolata si lasam sa ajunga la temperatura camerei. Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu crema de ciocolata racita si omogenizam.  

Pentru mousse-ul de lichior de coacaze:    

Hidratam gelatina in apa rece.      

Galbenusurile le amestecam cu zaharul.      

Intr-un alt ibric punem laptele cu esenta de vanilie si lichiorul de coacaze si dam pe foc pana se infierbanta, apoi turnam in fir subtire peste galbenusuri si amestecam energic.      Punem totul in ibric din nou si dam la foc mic, amestecam continuu pana crema se ingroasa apoi o turnam intr-un bol trecuta printr-o sita. Adaugam si gelatina scursa de apa si amestecam, apoi lasam sa ajunga la temperatura camerei.    

Mixam smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra pana devine ferma si o amestecam cu crema racita si omogenizam.  

Sirop: Apa+zahar+esenta de vanilie dupa gust si cat de insiropat il doriti! 

 Asamblare: Cremele le facem atunci cand trebuie turnate in tava, nu inainte!!!

      Intr-un inel de 21cm acoperit cu folie de acetat, asezat pe un platou,  punem prima felie de blat, insiropam, mousse-ul de cappucino, (dam la rece) a doua felie de blat, insiropam, mousse-ul de coacaze, (dam la rece) a treia felie de blat, insiropam si dam la rece pana a doua zi. 
    Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra un minut, adaugam si intaritorul de frisca si mixam pana obtinem o frisca tare si numai buna de ornat.
     Acoperit tortul cu frisca obtinuta si dam la rece 2 ore.
     Pregatim colorantul si pudra gold si cu o ustensila speciala de suflat acoperim tortul in rosu cu "tente"aurii. Iar in centrul tortului am facut un cosulet pentru bombonele.
Pentru cosulet:
    Punem zaharul, siropul de glucoza si apa intr-un inbric pe foc pana cand obtinem un caramel.           

Verificam cu un bat de frigarui (adaugam in caramel si imediat in apa rece, daca se intareste imediat inseamna ca este gata) .
    Punem caramelul pe un covoras de silicon si ii dam forma de cosulet, se poate forma cu mana cand se mai racoreste putin caramelul! 
Sper sa va inspire!  

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort de Paste" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema de mascarpone si ciocolata