Desert tort cu mure si mascarpone

de oanapl in Torturi, 8 Ian 2018 | 6544 vizualizari

 

Acest tort l-am pregătit de Sf Andrei pentru fetița mea cea mare. A fost delicios și vă învit să-l încercați și voi.

 

INGREDIENTE

  • pentru blat:
  • 4 ouă mari
  • 200 g unt
  • 150 g zahăr
  • 320 g făină
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/3 linguriță sare
  • 120 ml iaurt
  • 150 ml lapte
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • Mousse de mure:
  • 450 g mure
  • 3 linguri zahăr
  • 40 ml apă
  • 300 ml smântână pentru frișcă
  • 250 g mascarpone
  • 50 g zahăr măcinat
  • 10 g gelatină
  • pentru ornat:
  • 100 g smântână pentru frișcă
  • 100 g frișcă lichidă
  • 3 linguri zahăr măcinat
  • 5 linguri suc de mure
  • mure
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu mure si mascarpone:

Untul moale la temperatura camerei îl mixezi cu zahărul până când devine cremos și aerat. Adaugi ouăle pe rând și mixezi bine după fiecare adăugare.
Separat amesteci făina cu praful de copt, bicarbonatul și sarea. Într-un alt vas amesteci iaurtul cu laptele și vanilia. Adaugi cele două compoziții alternativ în crema de unt și ouă și mixezi ușor. 
Preîncălzești cuptorul la foc mediu (180 de grade C) și tapetezi o tavă de 23 cm diametru cu hartie de copt. Torni compoziția în tavă și nivelezi. Coci blatul timp de 20-25 de minute până când este auriu deasupra. Când e gata, îl scoți din cuptor și-l lași la răcit. Tai blatul în 3 părți egale (pe orizontală). 

Murele (eu am folosit congelate) le pui pe foc cu 3 linguri de zahăr și 40 ml de apă. Din momentul în care încep să fiarbă le lași 10 minute pentru a se înmuia suficient. Le pui într-o sită și le pisezi cu o furculiță, apoi le apeși pentru a scurge zeama. Lași sucul rezultat să se răcească complet.

Gelatina o pui la hidratat în 50 ml de suc de mure rece, iar după 10 minute o topești la bain-marie. 

Păstrezi 4-5 linguri din sucul de mure pentru a orna tortul (opțional).

Smântâna pentru frișcă o mixezi cu zahărul măcinat până când devine pufoasă, apoi adaugi mascarpone. Adaugi sucul de mure rămas și omogenizezi. Iei câteva linguri din compoziție și le adaugi peste gelatina răcită, apoi o adaugi peste crema cu mascarpone și omogenizezi.

Așezi un blat pe un platou, în interiorul unul inel reglabil, torni 1/3 din cremă, nivelezi, apoi puni alt blat, torni 1/3 din cremă, așezi cel de-al 3-lea blat și torni crema rămasă, o nivelezi și lași tortul la rece pentru minim 2 ore (sau peste noapte). 

Înainte de a desface inelul de tort treci cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. 

 Mixezi frișca lichidă cu smântâna pentru frișcă, apoi adaugi zahărul măcinat și suc de mure și mixezi până când obții o frișcă fermă. Îmbraci pereții tortului cu frișcă. 
Decorezi tortul cu frișcă și mure, după imaginație.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu mure si mascarpone" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort Diplomat