Tortuletul nostru de Revelionul 2022 cu arome de ciocolata si mandarine, perfecte pentru sezonul rece! A fost foarte apreciat si savurat pana la ultima bucatica!
Pentru blatul roz: Separam ouale, albusurile le mixam spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul treptat, iar cand am optinut o bezea ferma si lucioasa, oprim mixaerul si folosim un tel. Adaugam galbenusurile si le omogenizam de jos in sus, pe urma punem faina cu praful de copt cernute in 2 transe si amestecam usor pana obtinem o compozitie grosuta, iar la finam adaugam uleiul, laptele, vanilia si putin colorant rosu, apoi amestecam din nou pana obtinem o consistenta pufoasa si aerata. Turnam compozitia rezultata intr-o tava tapetata cu hartie de copt de 24cm si dam la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 30-40 minute sau facem testul cu o scobitoare. Cand este gata il lasam sa se raceasca si il taiem in 2 felii egale.
Pentru blatul de ciocolata:
Intr-un bol punem untul si ciocolata taiate marunt si le topim la microunda sau le punem intr-un ibric si le topim la foc mic (cum va este mai usor), apoi lasam sa se racoreasca.
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute adaugam zaharul, mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.
Punem faina amestecata cu praful de copt, bicarbonatul si cacaoa, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn pana incorporam totul foarte bine.
La final, turnam ciocolata topita cu untul si omogenizam.
Turnam compozitia rezultata intr-o tava detasabila de 24cm tapetata cu hartie de copt doar pe fund, iar marginile le ungem cu ulei si presaram putina faina, pentru a nu se lipi, apoi dam tava la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 25-30 minute. Cand este gata il scoatem si-l lasam sa se raceasca, apoi taiem o foaie de aceeasi marime (exact ca cele 2 blaturi roz).
Siropul:
Incalzim apa cu zaharul pana ajunge la punctul de fierbere, apoi stingem focul si punem vanilia, amestecam si lasam sa se racoreasca.
Pentru mousse-ul de ciocolata:
Punem foile de gelatina la hidratat in apa rece.
Ciocolata o topim impreuna cu laptele, adaugam foile de gelatina si lasam sa ajunga la temperatura camerei.
Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu ciocolata si omogenizam.
Pentru mousse-ul de mandarine:
Hidratam gelatina (foi) in multa apa rece. Sucul de mangarine il punem intr-un ibric pe foc impreuna cu zaharul pana se infierbanta, apoi adaugam gelatina scursa de apa si omogenizam. Lasam sa se raceasca complet.
Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu sucul de portocale racit.
La final adaugam ciocolata neagra taiata marunt si amestecam usor pana obtinem o crema omogena.
Pentru crema de nivelare:
Mixam untul moale, adaugam in 2/3 transe zaharul pudra, iar la final toata crema de branza. Mixam bine, bine pana obtinem o crema perfecta de invelit tortul.
Asamblare:
Pe un platoul asezam prima foaie de blat roz, asezam un inel detasabil cu folie de acetata de jur-imprejur, insiropam, turnam mousse-ul de ciocolata, dam la rece 10 minute, pe urma blatul de ciocolata, insiropam, mousse-ul de mandarine, dam la rece 10 minute si apoi punem si ultima foaie de blat roz si dam tortul la rece pana a doua zi.
A doua zi scoatem tortul insiropam si ultima foaie, scoatem inelul detasabil si folia de acetat si il invelim in crema de branza.
Ornam dupa imaginatie si dupa bunul plac!!!