Dintre fructe, îmi plac în mod special piersicile și nectarinele și pentru că acum este sezonul lor, nu am ratat ocazia de a face o tartă delicioasă, care parcă a fost și mai bună, după ce a stat o zi-două în frigider.
Mai întâi se face aluatul, chiar cu o zi înainte, dacă este cazul. Se mixează bine zahărul cu: untul rece, zahărul vanilinat, sarea și oul. După ce se dizolvă zahărul, se încorporează treptat făina și când aluatul este legat, se pune într-o folie de plastic, se aplatizează și se dă la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Între timp se face umplutura. Se amestecă brânza de vaci (bine scursă) cu: smântâna, zahărul, gălbenușurile, zahărul vanilinat și praful de sare. În cazul în care compoziția este prea moale, se poate adăuga 1-2 linguri de făină. Se omogenizează umplutura de brânză dulce și se lasă în așteptare.
Se pregătesc fructele: se spală afinele și se lasă să se scurgă de apă, iar nectarinele se spală și se feliază.
După cel puțin 30 de minute, se scoate aluatul din frigider și se întinde cu sucitorul pe planșeta înfăinată, o foaie cu grosimea de 5-6 mm. Se decupează cu un dispozitiv marginea foii de aluat de jur împrejur (ca să fie aspectuoasă) și se pune în tava de copt.
Se înțeapă aluatul cu o furculiță, se pune umplutura de brânză și se nivelează.
Deasupra se pun circular afinele, ca o coroniță, de jur împrejur și apoi feliile de nectarine. În mijlocul tartei se mai pun câteva felii de nectarine și afine.
Se dă tarta la cuptor, la temperatură medie, până ce se rumenește frumos aluatul.
Atunci se scoate tava cu tarta din cuptor și cine dorește, o poate decora cu 2-3 linguri de zahăr brun, pentru aspect.
Tarta se porționează, după ce se răcește și se ține la frigider, până ce se termină.
1
Pentru aluat, untul trebuie să fie rece.
2
Mixați ingredientele ca să se dizolve zahărul complet, înainte de a adăuga făina.
3
Dacă aluatul este sfărâmicios, mai adăugați o lingură de lapte, sau de smântână și îl veți repara.
4
Aluatul trebuie să stea la frigider cel puțin 30 de minute. Se poate prepara și cu o zi înainte.
5
Pentru umplutură, folosiți o brânză de vaci bine scursă.
6
Dacă umplutura este prea moale, adăugați 1-2 linguri de făină albă și omogenizați.
7
După ce scoateți tarta din cuptor, o puteți decora, pentru aspect, cu 1-2 linguri de zahăr brun.