Desert prajitura marmorata cu ciocolata alba si neagra

de Merisor in Prajituri, 17 Mar 2019 | 4016 vizualizari

 

Aveam de mult în plan un chec marmorat, dar în timp ce m-am apucat să-l pregătesc, s-a transformat într-o prăjitură marmorată cu ciocolată albă și neagră.
Așa se întâmplă cel mai des în bucătărie, pleci de la o idee și pe parcurs mai completezi cu altceva și uite așa se diversifică rețetele.
M-am gândit că dacă tot fac blatul în două culori, să-l combin cu creme tot în două culori și foarte bine s-au asortat.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat marmorat:
  • 8 ouă medii
  • 125 g zahăr
  • 125 g făină
  • 25 g cacao
  • 1 praf sare
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 2 lingurițe esență de lămâie
  • Pentru crema de ciocolată neagră:
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 200 g ciocolată neagră
  • 250 g mascarpone
  • 2 lingurițe esență de rom
  • Pentru crema de ciocolată albă:
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 250 g ciocolată albă
  • 250 g mascarpone
  • 2 lingurițe esență de vanilie
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura marmorata cu ciocolata alba si neagra:

Pentru blatul marmorat, mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade. Separăm albușurile de gălbenușuri, ca la orice blat de pandișpan. Mixăm albușurile spumă presărate cu puțină sare, adăugăm, treptat, zahărul și le mixam până obținem o bezea fermă. Adăugăm gălbenușurile și la final, 3/4 din cantitatea de făină. Împărțim compoziția în două părți egale. Într-o parte adăugăm cacaua, iar în cealaltă restul de făină. Tapetăm baza unei tăvi de 24/37 cm cu hârtie de copt, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm făină. Începem și punem la mijlocul tăvii 3-4 linguri de compoziție simplă, iar peste ea, 3-4 linguri de compoziție cu cacao. Peste cea cu cacao punem iar 3-4 linguri de compoziție simplă și tot așa până terminăm ambele compoziții. Scuturăm tava așa încât să se uniformizeze amestecul și dăm tava la cuptor pentru 30-35 de minute, sau până când blatul trece testul scobitorii. Lăsăm blatul să se tempereze în tavă 15 minute, apoi putem înlătura pereții laterali. Pengtru cremele de ciocolată, în două vase, punem câte 200 ml frișcă lichidă. Încălzim frișca până aproape de punctul de fierbere  și adăugăm ciocolata albă, ruptă în bucăți într-unul din vase și ciocolata neagră în celălalt. Amestecăm intens în ambele vase până se topesc ciocolatele și se omogenizează compozițiile. Adăugăm esențele aferente și dăm vasele ra rece. După răcire, mixăm cremele până devin aerate, apoi încorporăm mascarponele. Însiropăm blatul cu siropul răcit, preparat prin firberea apei cu zahărul până la topirea acestuia și adăugarea esenței după stingerea focului. Lăsăm blatul însiropat să se odihnească 6-8 minute, la rece, apoi îl decorăm cu cele două creme de ciocolată, după propria imaginație. Eu am creat, cu un posh cu dui pentru trandafiri, niște moțuri alternând cremele să fie în ton cu blatul marmorat. Dăm prăjitura la rece pentru cel puțin 30 de minute înainte de porționare. O servim cu mare plăcere, alături de cei dragi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura marmorata cu ciocolata alba si neagra" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura turnata cu dovleac