Zilele astea m-am cam plimbat pe la fetele astea bucatarese, am trecut si pe la Timea, o stiti, Zana mov a tartelor, eu n-am facut tarta, am facut o prajitura cu ness de la ea. Bunatati de Craciun
Blat : Blatul l-am pregatit cu aseara inainte. Am folosit o tava cu dimensiunile de 24/32 cm, tapetata cu hartie de copt. Albusurile cu un praf de sare le mixam bine, apoi adaugam zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o bezea tare. Adaugam galbenusurile si mixam, apoi nessul lichid, apa si la final incorporam faina si cacao, amestecam cu miscari lente de jos in sus. Turnam compozitia in tava, preincalzim cuptorul la 180 grade, setam functia cuptorului electric pentru copt prajituri ( la mine setarea arata ca doua linii paralele ) la 25 min , este gata cand trece testul scobitorii. Scoatem tava din cuptor si lasam sa se raceasca bine, am lasat-o pana a doua zi cand am facut crema si am asamblat-o.
Crema : Intr-o craticioara de inox punem galbenusurile cu zaharul le mixam , apoi adaugam faina cernuta si laptele treptat si omogenizam, apoi punem cratita pe foc, amestecam continuu pana se ingroasa, la final adaugam zaharul vanilat si fiola de vanilie. Tragem cratita de pe foc si adaugam untul, omogenizam pana ce untul este bine incorporat, lasam crema sa se raceasca.
Spuma de ness : Albusurile cu un praf de sare se bat bine, apoi se adauga zaharul farin si se bate pana obtinem o bezea ferma, la final incorporam ness-ul.
Asamblare : Blatul racit il taiem in doua, crema racita o intindem peste primul blat, apoi asezam al doilea blat deasupra, presam putin sa fac aderenta blatul cu crema. Deasupra intindem spuma de ness si presaram fulgisori de ciocolata, dam prajitura la rece pentru cateva ore apoi o portionam cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte.