"Retete pascale"
O reteta super aromata si minunata pe care am probat-o la robotul de patiserie care si-a facut treaba fara probleme si m-a scutit de framantat.
Cozonacii au iesit tare, tare buni si s-au terminat foarte repede...:)
Eu am folosit un robot de patiserie, dar se poate framanta si cu mana fara probleme! ;)
In bolul rototului am pus 100g din catitatea de faina si am turnat 100ml de lapte fierbinte, amestecam si dam deoparte. In laptele caldut punem drojdia uscata cu 2 lingurite de zahar si lasam sa se activeze. Peste aluatul oparit punem restul de zahar, laptele impreuna cu drojdia activata, galbenusurile, sarea, vanilia, coaja de lamaie si la final cernem restul de faina (900g) si lasam robotul sa isi faca treaba. Framantam pana obtinem un aluat omogen, apoi turnam pitin cate putin din untul topit pana se incorporeaza in aluat, dupa care punem uleiul si continuam pana obtinem un aluat omogen si nelipicios( tot proceseul de incorporare a grasimii dureaza circa 30 minute). Lasam aluatul la crescut pana isi dubleaza volumul.
Pentru umplutura:
Nuca o amestecam cu zaharul, cacaua, adaugam romul si turnam laptele fierbinte, apoi omogenizam (lapte puteti pune in functie de cat de lichida doriti compozitia, eu am pus la ochi :D ), iar rahatul il asezati peste compozitia asezata pe aluat, daca doriti, este la alegerea vostra. Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in 4 parti egale, fiecare bucata o intindem pe masa de lucru (ne ajutam de putin ulei) si ungem compozitia cu cate un sfert din crema de nuca, atat cat sa ne ajunga si pentru celelalte 3 bile. Strangem coca umpluta, mai formam una, le rasucim si obtinem un cozonac pe care il asezam in tava tapetata cu hartie de copt, asa procedam si cu celelalte 2 bile ramase. Lasam cozonacii acoperiti cu o folie de plastic sa mai creasca putin in volum (jumatate de ora), apoi ii ungem cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte.
Dam cozonacii la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 1 ora. Cand sunt gata ii scoatem din cuptor pe un fund de lemn si intoarcem tava pe o parte, asta pentru a nu se lasa greutatea umplutura in jos.
Pofta buna!