Desert clafoutis cu visine

de RODIMUR in Prajituri, 2 Mai 2018 | 3026 vizualizari

 

O prăjitură care a apărut în patria patiseriei rafinate, mai precis în regiunea Limousin, renumită pentru nenumăratele livezi de cireși. Iată de ce, pentru tradiționaliști, această prăjitură trebuie făcută neapărat cu cireșe, dar cei mai inventivi patisieri, o fac și cu: vișine, afine, mure, struguri, mere, sau pere...
Dacă la început, această prăjitură, ca o clătită mare cu fructe, era găsită mai ales pe mesele de provincie, acum ea se găsește în meniurile tuturor patiseriilor, chiar a acelora cu nume ilustre.
Vreau să mai precizez faptul că în rețeta originală, cireșele din prăjitură erau cu sâmburi, pentru că dădeau aluatului care stătea în cuptor o aromă specială. Totuși, chefii renumiți nu mai menționează acest lucru, pentru că toată lumea a fost de acord că nu e bine (nici plăcut) să găsești sâmburi în prăjitură...
Am găsit în urmă cu câțiva ani rețeta originală și am preparat această prăjitură de mai multe ori, cu "amendamentele" pe care le-am adus, de-a lungul timpului, în funcție de gusturile mele. Am încercat să înlocuiesc, ca în rețetele bune, gustul sâmburilor cu lichiorul de cireșe (kirsh) sau cu coniac în care am lăsat fructele să se îmbibe și mai nou, am adăugat agenți de creștere a aluatului, pentru că așa mi se pare mai bine. De asemenea, am folosit ca aromă și esența de migdale, pentru gustul de sâmbure.
Iar rezultatul acestor experiențe culinare mi s-a părut încurajator...
Prăjitura se poate face cu cireșe/vișine proaspete, conservate cu aspirină, sau din compot.
Ingredientele de mai jos sunt pentru o tavă medie, cu diametrul de 20 cm.

 

INGREDIENTE

  • 250 grame de vișine conservate cu aspirină
  • 75 grame de zahăr tos
  • 2 linguri de cireșată (coniac)
  • 25 grame de unt
  • 75 grame de făină albă
  • 2 ouă
  • 1 plic de vanilie
  • 100 ml de lapte dulce
  • 1/2 linguriță de esență de migdale
  • coajă răzuită de lămâie
  • 1 vârf de cuțit de praf de copt
  • 1 vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare
  • unt pentru uns tava de copt
  • 1 lingură de zahăr pudră (pentru decor)
Portii: 1
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert clafoutis cu visine:

Vișinele se scot din borcan, se scurg de sirop și se țin timp de o oră în kirsch (cireșată) sau coniac. Dacă folosiți vișine proaspete, trebuie să le scoateți sâmburii mai întâi, după care le veți ține, tot așa, în lichior de cireșe, sau în coniac. În acest ultim caz, va trebui să presărați zahăr peste fructe, după ce le veți pune în tavă.

Se unge cu unt tava de copt și se distribuie uniform în ea, pe toată suprafața, vișinele îmbibate cu cireșată.

Se amestecă făina cu: sarea, praful de copt și bicarbonatul de sodiu, se adaugă zahărul și vanilia, apoi ouăle și untul, iar în final, laptele, puțin câte puțin, mixând întruna, ca să nu se formeze cocoloașe. Rezultă un aluat lichid de consistența aceluia pentru clătite. Se adaugă esența de migdale și coaja de lămâie răzuită, se mixează pentru omogenizare și se toarnă în tavă, peste vișine.

Se dă tava la cuptorul încins în prealabil, la foc mediu și când aluatul se rumenește frumos, se scoate din cuptor. Prăjitura se pudrează cu zahăr farin și se servește călduță.

TIPS-URI

1

Scoateți sâmburii din vișine/cireșe și țineți-le timp de o oră în lichior de cireșe/coniac.

2

Dacă folosiți vișine/cireșe proaspete, va trebui să le presărați cu zahăr tos (eventual brun) după ce le veți pune în tavă, întrucât s-ar putea să nu fie suficient de dulci, ci prea acrișoare.

3

Deși în unele rețete scrie că se adaugă în tavă și zeama rămasă de la macerat, mie mi se pare că astfel se subțiază prea mult aluatul și prăjitura se va coace mai greu. Am observat că vișinele/cireșele rețin, oricum, suficient alcool, la macerare.

4

Grație agenților de creștere (în cantitate mică), prăjitura este mai pufoasă și mai bună.

5

Prăjitura se poate servi călduță.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert clafoutis cu visine" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura marmorata cu branza si visine