Cremșnit ca la mama acasa (cremeș) cu foi facute in casa
Cremșnitul se poate face foarte usor din foi de cumparat si crema instant. Mai nou asa procedeaza gospodinele. Dar adevaratul cremșnit se prepara cu foi din aluat fraged (frantuzesc) si cu crema facuta cu lapte si oua.
Ingrediente Cremșnit ca la mama acasa (cremeș) cu foi facute in casa
- pentru foi: compozitia 1
compozitia 2:
1 galbenus de ou pentru uns foile
pentru crema:
Cum se prepara Cremșnit ca la mama acasa (cremeș) cu foi facute in casa
Compozitia 1: in apa calduta se pune otetul, zaharul si sarea si se amesteca. Intr-un castron puneti faina, oul si adaugati incet lichidul caldut, apoi framantati pana incorporati toata faina. Se framanta bine si se tranteste de masa pana ce alutatul devine elastic, nu se mai lipeste si face basici, cam 30 de minute.
Compozitia2: amestecati faina cu untul (margarina) pana ce amestecul devine omogen.
Intindeti pe masa presarata cu faina compozitia 1 intr-o foaie de ~8 mm grosime. Deasupra repartizati uniform compozitia 2, apoi se indoaie foaia in trei, suprapunandu-se marginile una peste alta si se da la frigider pentru 20 de minute. Se scoate din frigider, se intinde din nou foaia, se impacheteaza iar in trei, se da din nou la rece 20 de minute, apoi repetati operatia inca o data, in total de trei ori. Taiati apoi, cu un cutit fierbinte, aluatul obtinut in 4 parti egale din care se intind foi de 5 mm grosime, care se coc pe fundul tavii, ~30 de minute, in cuptorul preincalzit, la 200 grade Celsius. Ungeti putin fundul tavii cu o lingurita de ulei sau cu hartia de la margarina. Inainte de a da foile la cuptor ungeti-le cu galbenusul amestecat cu 2 linguri de apa, cu pensula.
Pana se coc toate foile, preparati crema astfel: amestecati galbenusurile cu 100 g zahar si faina, zaharul vanilat, apoi incorporati laptele caldut, amestecand cu telul. Puneti compozitia in bain marie si fierbeti-o la foc mic, amestecand continuu pana se leaga. Lasati-o sa se raceasca, apoi amestecati-o cu albusurile batute spuma tare, cu restul de zahar.
Cele doua foi care vor fi puse deasupra se taie in patrate de marimea dorita, inainte de a le pune pe prajitura. Asa va fi mai usor de taiat cremșnitul. Se pot cresta chiar si inainte de a le baga in cuptor, cu cutitul fierbinte.
Pe un fund de lemn puneti cate o foaie intreaga, intindeti deasupra jumatate din crema, neteziti cu o spatula uda, apoi asezati capacele unul langa altul, exact in pozitia in care au fost inainte de a le taia. Procedati cu celelate doua foi. Puteti orna prajitura cu fructe din dulceata si putin zahar pudra.
Neteziti cu spatula crema de pe margini ca sa se indrepte frumos. Dati prajitura la rece ~3 ore ca sa se intareasca bine crema.
Se taie apoi exact pe spatiile dintre capace. Nemaipomenita.
Serviti alaturi de ice tea sau ice frappe. Recomandam si savarine cu frisca. Pofta buna.