Plecând de la rețeta de sărățele, modificată puțin, m-am gândit să fac aceste crackers cu mac. Nu sunt greu de făcut și sunt tare bune și drăguțe, dar sunt cam migăloase, cer răbdare și timp...În rest, dacă le guști, nu te mai poți opri, cum se întâmplă cu semințele...
Din ingredientele de mai jos am făcut 3 porții (două tăvi mari, de aragaz și una puțin mai mică, de dimensiuni ”obișnuite”).
Din: făină, unt, gălbenușuri, sare, smântână și zahăr se face un aluat fraged care atunci când este bine legat se împarte în două bucăți, se pune fiecare bucată într-o pungă de plastic de unică folosință și se aplatizează, după care se dă la frigider pentru mai multe ore (5-6) chiar peste noapte.
Când a trecut timpul recomandat, se scoate pe rând câte o bucată de aluat din frigider și se întinde cu sucitorul, pe planșeta înfăinată, câte o foaie dreptunghiulară cu grosimea de 3-4 mm.
Cu roleta se taie fâșii cu latura de maxim 2 cm și apoi acestea se mai taie, ca să avem niște pătrățele de 2/2 cm. Se pot tăia toate pătrățelele deodată, din dreptunghiul de aluat, dar mai bine este să luăm separat câte două fâșii, ca să le facem pătrățele. Vor ieși pătrățele mai frumoase, mai corecte. Dacă le tăiem pe toate odată, aluatul se ”va lua” după roletă (instrumentul de tăiere) și pătrățelele își vor modifica forma (am pus poze, spre exemplificare).
Odată pătrățelele tăiate se pun în tava prevăzută cu foaie de copt, se ung cu ou și se presară cu mac.
Se dau tăvile pe rând la cuptorul preîncălzit la 180 grade, până ce crackerșii cresc puțin și se rumenesc. Atunci se scot din cuptor, se iau cu tot cu foaia de copt din tavă (ca să nu se ardă, tava fiind încinsă) și se dă la cuptor cealaltă tavă.
1
Scoateți pe rând bucățile de aluat din frigider, doar atunci când vreți să tăiați formele respective de crackers, pentru că acest aluat se ”lucrează” mai bine când este rece. La căldură aluatul se înmoaie și formele se lăbărțează.
2
Puneți tăvile cu crackers la copt doar când cuptorul este preîncălzit la temperatura indicată.
3
Din momentul în care crackerșii cresc și încep să se rumenească, fiți ”pe fază” ca să scoateți tava din cuptor, atunci când vi se pare că s-au rumenit cum trebuie (nu prea tare, doar puțin!). Altminteri, crackerșii se pot arde foarte ușor și vor fi amari.